Pusťte se s dětmi do výroby jednoduché perníkové chaloupky

 Děti 
13. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dekorace a pochoutka pro děti v jednom Shutterstock
Vzpomínáte si, jak jste s maminkou nebo babičkou pekli chaloupku? A jak silné emoce jste u toho prožívali? Dopřejte tento zážitek i svým dětem. Chaloupku si pak mohou vystavit v pokojíčku a tajně ji postupně ujídat.

Vánoce jsou u dětí jedny z nejoblíbenějších svátků. Ukažte jim, že se nemusí vždy točit všechno jen kolem dárků. Že můžete společně vytvořit i něco úžasného. O tom, jak dětem sdělit šetrně pravdu o Ježíškovi, si můžete přečíst zde.

Kvalitní těsto je základ

Základem je vybrat dobrý recept na klasické perníčky. Pokud nějaký znáte, je to ideální, pokud ne, zabrouzdejte na internetu nebo se poptejte u známých, jestli vám mohou nějaký doporučit. Není nutné, aby to byl recept na perníčky, které jsou hned měkké. Perníková chaloupka stejně bude vystavena v teple a suchu někde na stole, takže měkká nejspíš nebude nikdy. Těsto by ale mělo být pevné a hlavně takové, aby v troubě příliš neměnilo tvar a neroztékalo se.

Nakreslete si šablonu

Perníkovou chaloupku můžete zcela přizpůsobit své fantazii. Podstatné je, abyste měli čtyři stěny - dvě se štítem a dvě boční, plus dvě střechy. Také myslete na to, že musíte chaloupku na něco postavit – ideální je tedy upéct i perníkovou podložku, ale klidně můžete domek postavit i na vatu. Nakreslete si tedy šablonu, zkusmo si ji sestavte a poté obkreslete na rozválené těsto a upečte. Nezapomeňte na to, že všechna okna a dveře musíte rovněž vyřezat před upečením!

Slepujte cukrem

Jednotlivé díly je po vychladnutí potřeba slepit k sobě. Aby se dala chaloupka celá sníst, je potřeba ji slepit něčím poživatelným. Nejčastěji se to dělá klasickou cukrovou polevou na perníčky. Tedy smícháním moučkového cukru a vody nebo citronové šťávy. Pomocí cukrářského sáčku pak nanášejte polevu na lepené hrany. Čím hustší polevu uděláte, tím lépe se vám bude chaloupka jak lepit, tak zdobit a tím rychleji bude držet pohromadě, aniž byste ji museli zdlouhavě přidržovat.

Ozdobte ji dle své představy

Stejnou polevou ozdobte i samotnou chaloupku. Určitě ale nejdříve zdobte chaloupku a až potom ji slepujte dohromady. Bude se vám to lépe dělat, cukrová poleva nebude stékat nikam, kam nemá a nebude hrozit, že ji rozpatláte kolem. Po zdobení nechte vše před finálním lepením zaschnout.

Může ji dítě sníst?

Perníková chaloupka se dělá nejen pro dekoraci, ale také pro následnou konzumaci. Každé dítě si chce své veledílo, které mu rodiče pomohli vytvořit, nakonec sníst. Vyčkejte tedy alespoň do Vánoc a poté klidně dítěti dovolte, ať si svou chaloupku sní. Jen ji kontrolujte, jestli na ni nepadá prach a jestli ji neolizuje pes nebo kočka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47