Jak vybrat pro vaše dítě vhodné boby a sáňky?

 Děti 
05. prosince 2017 13:35 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jízda na saních či na bobech patří k oblíbeným zimním radovánkám dětí Shutterstock
Sáňky a boby jsou symbolem zimní zábavy na zasněžených výšinách a stráních. Tradičně již patří k zimní výbavě sportu, relaxace a radovánek na sněhu. Nejlépe o tom vědí děti, které milují sáňkování a bobování a vše, na čem se dá jakkoliv alespoň při trošce sněhu jezdit.

Jak se orientovat ve výběru tohoto artiklu, aby splňoval požadavky na bezpečnost, pohodlí, účelnost a příjemný vzhled?

Hlavním aspektem při rozhodování je, pro koho sáně nebo boby vybíráme, o jakou věkovou skupinu se jedná a jaké mají splňovat dispozice a požadavky. Důležitá je nezávadnost materiálu, stabilita a odolnost, aby se boby jen tak snadno nepřevrátily, a také bezpečností normy. To znamená i nosnost, která bude vyhovující a dostačující i pro rodiče, kteří budou se svými dětmi provoz sáněk nebo bobů sdílet.

Pro nejmladší děti sáňky s ohrádkou

Čím menší dítě, tím více musíte myslet na nutnost ohrádky a bezpečnostních pásů. Pokud se jedná o boby, sedátko by mělo být výše nad zemí a případně tepelně izolované, například polstrováním.

Velmi praktický je univerzální vak na boby nebo sáňky, který zajistí malým dětem ochranu před zimou a vlhkem. Výhodný je z nylonové tkaniny, která nepropouští vlhkost, zabraňuje prochladnutí a udrží uvnitř vaku teplotu.

Už Josef Lada dobře věděl, že česká zima by bez saní vezoucích svůj rozjařený, vřískající náklad zkrátka nebyla tou správnou českou zimou. Přestože od Ladova dětství uplynulo více než 100 let, svahy českých hor naštěstí stále brázdí staré dobré sáňky. Jejich tvar se léty vlastně nemění, v nabídce jsou ale nyní kromě dřevěných i saně plastové. Svůj základní tvar si zachovávají i boby, na kterých se ale v posledních letech přece jen měnilo více věcí. Koupit můžete boby v moderním designu, díky němuž napodobují sněžné skútry, boby mají také brzdy a hlavně i funkční volant.

Výhody dřevěných a plastových saní

Výhody dřevěných saní:

  • jsou bytelnější
  • jsou trvanlivější
  • můžete na ně připevnit dřevěnou ohrádku

Výhody plastových saní:

  • oproti dřevěným saním jsou lehčí
  • snadněji je převezete
  • jsou levnější
  • jsou odolné 
  • pestrá nabídka barev a modelů

Jízda na bobech či na saních baví celou rodinu

Sáňky ve tvaru tradičních beraních rohů jsou stále oblíbené a žádané. Kvalitní celodřevěná konstrukce s textilním popruhem na sedáku a kovovými lyžinami opatřenými silnými ocelovými pásy jsou stále stejnou garancí pohodlné a plynulé jízdy. Sáně mohou být vylepšené o madlo, které umožňuje pohodlné tlačení sáněk. Pro vyšší jízdní komfort a rychlost je možnost si vybrat sportovní sáně nové moderní konstrukce. Sáňky jsou pružné a ohebné, což zaručuje přizpůsobení se každému terénu. Jsou to lehounké sáňky, které jsou vhodné pro jednu až dvě osoby a jsou výhodné i pro malé děti. Mají protiskluzový polstrovaný sedák a opatření pro pevné držení těla.

Boby jsou takovým pokračovatelem saní. Byly vyrobeny později a jejich výhodou je, že jsou lehčí a snadnější na manipulaci, zejména při výstupu do kopce. Při výběru bobů přihlížejte k věku dítěte. Kromě bezpečnostních aspektů zmíněných výše je třeba brát ohled také na to, že pro malé děti jsou boby náročnější na ovládání. Starší děti ocení různé podoby a varianty bobů – například zmíněné boby s volantem nebo všelijaké sáňkovací talíře, lopaty, pekáče a kluzáky. Prostě něco, co je pobaví a stane se prostředkem hry na sněhu. Bob by měl být vybaven brzdou, nejlépe po obou stranách, která snižuje rychlost.

Saně či boby s nejmenšími dětmi může táhnout táta nebo i pes

Hlavně malé děti ocení, když se do zimních radovánek zapojí také rodiče. K dispozici jsou jim kromě saní i různé klouzáky, sáňkovací talíře či  lopaty. Ve dvou se pak s dítětem můžete projet na saních. Sáňky a boby nabízejí také další možnosti, jak se dosyta vydovádět. Zapřáhněte svého psího miláčka anebo tatínka tažným popruhem, opatřete vaše sáňky bezpečnostní ohrádkou a dopřejte i nejmladším členům vaší rodiny zimní radosti! A když vám boby a sáňky stačit nebudou, zkuste některé z dalších zimních her, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod