Myslete na bezpečnost svých dětí a pořiďte jim správnou helmu

 Děti 
06. ledna 2018 15:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Helmu nestačí pouze mít, musí hlavně správně sedět Shutterstock
Lyžařská přilba by měla být základem bezpečnostního vybavení každého dítěte. Proto víc než na to, jak si letos užijete svahy, raději dopředu myslete na ochranu svých dětí.

Děti nemají dostatečně vytříbenou lyžařskou techniku a často postrádají pud sebezáchovy. Pád či kolize s jiným lyžařem by pro ně bez helmy mohly mít fatální následky.

Helma je povinností

Pokud jste se rozhodli chránit své dítě na lyžích ochrannou přilbou, je to chvályhodné a moudré. Nicméně v některých státech je to dokonce státem nařízené. Například v Itálii či Rakousku, což jsou velmi vyhledávané lokality pro zimní sporty, je helma pro děti povinností. Praktikujete rádi i jiné sporty? Na toto si dejte pozor při běhu!

U nás to zatím legislativa nenařizuje, ale pokud chcete dítě poslat na lyžařský kurz nebo jej naučit lyžovat v lyžařské škole, bez helmy vaše dítě nejspíš nepřijmou. Navíc ji využijete třeba i na sáňkařské dráze. Jak správně vybrat sáňky a boby se dočtete zde.

Jak vybrat velikost

Nejlepší je, když si dítě může helmu vyzkoušet přímo v prodejně. To pak vidíte na první pohled, jestli dítěti helma sedí či nikoliv. Pokud si ale chcete vybrat z širší nabídky a rozhodli jste se nakupovat přes internet, musíte opravdu správně měřit, aby dítěti helma sedla.

Nejlepší je k měření použít krejčovský metr, který přiložte vodorovně na čelo a nad úrovní uší jej obtočíte kolem hlavy dítěte. Jestliže doma takový metr nemáte, pomozte si provázkem, nití nebo proužkem papíru, které pak můžete jednoduše změřit pravítkem. Naměřené hodnoty si pak zapište a helmu vyberte podle nich.

Na co se při výběru zaměřit

Nastavitelná velikost

I když měříte sebelépe, můžete se klidně o centimetr zmýlit. Proto je důležité při výběru helmy dbát na to, aby měla nastavitelnou velikost. Navíc dětská hlava, stejně jako zbytek těla, rychle roste a pokud chcete, aby dítěti helma vydržela alespoň do další sezony, je vždy lepší koupit helmu s rozpětím.

Rozhodně však dítěti nekupujte helmu větší s tím, že mu pod ni dáte čepici, než do ní doroste! Klasická čepice může znemožnit správné posazení helmy na hlavu a tím i snížit poskytované bezpečí.

Na barvě záleží

Barva sama o sobě samozřejmě neposkytuje vyšší ochranu v případě nárazu. Díky výrazným barvám však budou děti, obzvlášť v chumelenici nebo husté mlze, lépe viditelné pro ostatní lyžaře, kteří si na ně budou moci dát větší pozor.

Odepínací výstelka

Nemá s ochranou dítěte nic společného, ale když už budete helmu vybírat, určitě uvítáte, když se bude moci vnitřní část odepnout a jednou za čas vyprat.

K helmě patří brýle

Jestliže pořizujete dítěti výbavu na lyže, neměli byste zapomínat ani na brýle. V mlze, za hustého sněžení či při ostrém horském slunci dítěti pomohou s dobrou orientací. Může se však stát, že nebudou pasovat do helmy, kterou pořizujete. Proto při výběru brýlí nikdy nezapomínejte brát helmu s sebou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve