Trpí vaše dítě zácpou? Příčin může být několik

 Děti 
29. prosince 2017 13:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chyba s vyprazdňováním může být i psychického rázu Internet
Čekání na slovíčko "už" může být někdy skutečně nervy drásající. Fňukání a bolení bříška, které provází zácpu, dokáže zkazit nejednomu dítěti, ale i rodiči náladu. Víte, jaké jsou nejčastější důvody zácpy a jak se dají řešit?

Příčiny zácpy jsou různé a pokud nebylo dítě na záchodě déle jak 72 hodin, jde skutečně o zácpu a je potřeba hledat její příčiny.

U batolat by mělo k vyprazdňování docházet i dvakrát denně, ale pokud jsou kojené, tak nemusí mít stolici klidně i týden. Děti starší tří let mohou mít stolici klidně každý den, ale i jednou za tři dny. Kolem čtvrtého roku už dítě chodí na toaletu podobně jako táta nebo máma, tedy i třikrát týdně. 

Sledujte, co dítě jí

Popřemýšlejte nad tím, jaký má dítě jídelníček. Zda je v něm dostatek zeleniny a ovoce, tedy přirozené vlákniny. Pokud tomu tak není, může se její nedostatek projevit i zácpou.

Rovněž sledujte, kolik toho dítě vypije. Někdy stačí zajistit v jídelníčku více zeleniny a ovoce, zvýšit příjem čisté vody a problém je pryč. Jsou situace, kdy se zácpa objeví ve chvíli, kdy je dítě jinak nemocné, a třeba mu to způsobují předepsané léky. Pokud tomu tak je, poraďte se o dalším postupu s lékařem.

Chyby ve výchově

Častou příčinou zácpy bývá emoční napětí, problémy v rodině nebo i nedostatek fyzické aktivity. A velmi často se to objevuje i u dětí, které přecházejí z plenek na nočník. Někteří rodiče mají totiž tendenci nechat dítě na nočníku sedět tak dlouho, dokud neudělá potřebu. Takové dítě se pak zablokuje.

Nikam nespěchejte, protože čím víc budete na dítě naléhat, aby ten bobek udělalo, a budete pořád křičet, aby si pospíšilo, můžete v něm defekační reflex na dlouhou dobu zlikvidovat a přivodit mu tím vážné zdravotní i psychické problémy. Takové stavy je třeba řešit jak s dětskou doktorkou, tak mnohdy i s psychologem.

Vzdor vůči rodičům

Další příčinou může být i vzdor vůči rodičům, ke kterému dochází mezi druhým a třetím rokem věku dítěte. Dítě v tomto věku vlastně úmyslně trestá své rodiče tím, že se prostě nevyprázdní. I v tomto případě je velmi důležité, aby rodiče zachovali především klid, nic mu nevyčítali a hlavně ho nenutili. Vhodnější je dobrá forma komunikace mezi dítětem a rodičem a psychická podpora.

Poranění

Příčinou toho, proč se dítě bojí vyprazdňovat, mohou být i různá poranění, prasklinky či infekce v okolí konečníku. Dítě to bolí, a proto, aby se dalšímu nepříjemnému zážitku vyhnulo, úmyslně zadržuje stolici. Tím, že bude dítě oddalovat vyprázdnění, si pomalu vypěstuje zácpu. Tyto problémy ale raději konzultujte s pediatrem, stejně tak i to, pokud se  přidá například bolest bříška, nechutenství, silná bolest při vyprazdňování nebo se ve stolici dokonce objeví krev.

Co pomáhá

Proti zácpě účinně pomáhají čaje, hlavně heřmánkový, fenyklový a mátový. Skvěle zabírá také masáž bříška, při které dojde k mechanickému uvolňování nahromaděného obsahu ve střevech a dítěti se většinou rychle uleví. Některým dětem pomáhá i teplá vana, která funguje podobně jako masáž.

Dítěti dopřejte hodně pohybu, kojence častěji polohujte na bříško a pravidelně cvičte s nožičkami, které budete krčit k bříšku. Cvičte pravidelné vyprazdňování. Cílem nácviku je, aby dítě začalo správně vnímat přirozené nucení na stolici a vyprazdňovalo se pokud možno pravidelně. Nejsnadnější je vyprázdnění zhruba 15 - 30 minut po jídle, nejlépe po snídani. Nácvik by měl probíhat v klidu, aby se nestal dalším zdrojem stresu pro dítě.

Jídelníček při zácpě

U dětí, které mají problém se zácpou, zvyšte podíl vlákniny ve stravě, a to formou ovoce i zeleniny. Nejlépe pomáhají švestky, meruňky, hroznové víno, jablka, hrušky, hrášek, zelené fazolky nebo brokolice. Podávejte i sušené ovoce. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Vhodné jsou i ovesné vločky nebo celozrnné pečivo. Dávejte jim více zakysaných mléčných výrobků, především jogurtů. A hlavně nezapomeňte na pitný režim. Naopak omezte potraviny, které zácpu vyvolávají, jako je rýže, vařená mrkev, banány, čokoláda a bílé pečivo. Z tekutin určitě nepodávejte černý čaj.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47