Nemá vaše dítě alergii na lepek? Tady jsou nejčastější příznaky

 Děti 
02. března 2018 09:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lepek nebývá obsažený pouze v pečivu Shutterstock
Trpí vaše dítě zažívacími problémy jako nadýmání, zácpa či průjem? Špatně vám spí? Nepřibírá na váze? Může za tím stát alergie na lepek.

Odhaduje se, že zhruba 99 % lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo celiakií, nebylo nikdy vyšetřeno. Bezlepková dieta je sice finančně nákladná, ale dobrou zprávou je, že v obchodech jsou potraviny bez lepku k dostání čím dál častěji. Jak poznat, že váš organismus může sužovat alergie na lepek? Níže jsou uvedeny časté příznaky. 

Žaludeční obtíže

Běží vaše dítě na záchod pokaždé, když sní kousek pečiva? Může za tím stát lepek. Trávicí problémy, projevující se jako plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpa. Zácpou trpí zejména děti, a to po snědení jídla s obsahem lepku. Dítě rovněž špatně přibírá a neroste.

Závratě

Lidé alergičtí na lepek mohou mít i závratě, protože lepek nepříznivě ovlivňuje mozeček v mozku, který koordinuje pohyby a udržování rovnováhy. Zároveň mohou mít problémy se soustředěním.

Bolesti hlavy

Mezi důležité symptomy jsou časté bolesti hlavy. Migréna se může projevit i několik hodin poté, co dítě snědlo třeba kousek rohlíku nebo preclíku.

Únava 

Bývá vaše dítě často unavené? Pokud má tělo problémy se strávením lepku, může mít problém absorbovat i ostatní živiny, které jsou pro organismus důležité, a to může vést k únavě. Kromě ní se často může projevovat i vyčerpání, pomalé myšlení, nízká soustředěnost a okamžitá únava po snědení jídla s obsahem lepku. Na druhou stranu se také alergie na lepek může projevit nespavostí dítěte, což je spojeno s nedostatkem vápníku.

Časté záněty dutin

Alergie na lepek se také může projevovat častými problémy horního dýchacího traktu, jako jsou například záněty dutin, alergická rýma, zalehlé uši.  

Přecitlivělá pokožka

Pokud dítěti naskočí svědivé červené skvrny na kůži chvíli poté, co snědlo jídlo, kde je lepek, může být způsobeno intolerancí těla na lepek. Na kůži se také může objevit drsné hrbolky, zvané také “husí kůže“. Nejčastěji se objevuje na vnitřní i vnější části paží, dále na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech těla. Toto onemocnění vzniká v důsledku nedostatku mastných kyselin, vitaminu A a nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje. Alergií na potraviny se objevuje u dětí celá řada. Ne vždy může jít o lepek. A některým lze i předejít a nebo je rozpoznat ještě v kojeneckém věku. Více o tomto tématu se dočtete zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod