Kdy začít chodit s dětmi do sauny a jaká pravidla při tom dodržovat?

 Děti 
03. března 2018 14:25 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dítě není překážkou v chození do sauny - naopak Shutterstock
Milujete saunování a rádi byste začali chodit i s vašimi dětmi, ale nevíte, zda je to pro ně už vhodné? Poradíme vám, kdy je ten správný čas začít s chozením do sauny, jaká by měla být optimální teplota a jaký postup s dětmi dodržovat, abyste jim neublížili.

Některé národy, především Finové, začínají chodit s dětmi do sauny již několik týdnů od narození. U nás je praxe trochu jiná a některé dětské kluby doporučují saunovat děti od tří měsíců. Buď ale v saunách určených pro maminky s dětmi, nebo ještě lépe v domácích saunách, které můžete pořídit jak do bytu tak do domu.

Nejvhodnější je začít s dětmi před nástupem do mateřské školy, tedy mezi druhým a třetím rokem věku. Je to především proto, že teprve kolem tohoto roku jsou děti schopné vyjádřit své pocity ohledně saunování. Musí být ovšem také úplně zdravé a v danou chvíli psychicky v naprosté pohodě.

Hlídejte si čas a teplotu

Děti mají mnohem větší tělesný povrch v poměru ke své váze než dospělí, a proto se zahřívají mnohem rychleji. Délka prohřívání by proto neměla přesahovat u kojenců a mladších batolat tři minuty, u větších dětí pět minut.

Důležitá je ovšem také teplota. Nejtepleji je v sauně ve výšce zhruba 175 centimetrů, kde se teplota pohybuje kolem 90 °C. Děti proto umístěte do výšky zhruba 90 centimetrů nad podlahu, kde je pro ně teplota ideální, a to kolem 65 °C.

Prohřátí a zchlazování

U velmi malých dětí navíc stačí jednou prohřát a skončit. Dětem, které již chodí do mateřské školy, se již doporučuje dvojité prohřátí – tedy prohřátí v sauně a zchlazení dvakrát po sobě. Starší školáci mohou postup opakovat klidně třikrát.

Malé děti je ale dobré držet při prohřívání v náručí a chránit je před přímým sáláním tepla vlastním tělem. Následné zchlazení by nikdy nemělo probíhat v ledové vodě a mělo by být rovněž krátké stejně jako prohřívání. Probíhat by mělo v náručí matky pod vlažnou sprchou.

Výhody saunování

Chození do sauny má jak pro dospělé, tak ale i pro děti především preventivní účinek. Při návštěvě sauny jednou za týden dochází k posilování imunity. Nejlepší je chodit do sauny kolem šesté hodiny odpolední, jelikož po proceduře následuje pocit silného uklidnění, uvolnění a může pak dojít k osvěžujícímu hlubokému spánku, který děti potřebují. Pro posílení dětské imunity můžete vyrobit i tyto skvělé zázvorové bonbony.

Navíc děti, které se pravidelně saunují, mívají méně často potíže s onemocněním horních cest dýchacích a obecně bývají jen zřídka nemocné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve