Ženy se bojí rodit normálně, císařských řezů přibývá

 Děti 
04. března 2018 14:26 / Marie Popelková
  7
📷
5 fotografií v galerii
Miminka se císařským řezem rodí častěji než dřív Pixabay
Každá čtvrtá žena v současnosti rodí císařským řezem. Najdou se i takové, které si operaci dobrovolně vyberou. Lékaři ale varují, že při císaři je vyšší riziko komplikací než při přirozeném porodu.

Strach z bolesti nebo z povolení poševní stěny. I takové důvody vedou ženy k tomu, že dobrovolně volí císařský řez. Jeho počty se v poslední době zvýšily a v současnosti tak rodí zhruba každá čtvrtá žena.

Proč? Zčásti je to zvyšujícím se věkem matek a tím narůstající rizikovostí, roli hraje i častá praxe vyvolávání porodu a jeho ukončení právě císařem. 

Nemalé procento matek, hlavně prvorodiček, si císařský řez vybere dobrovolně v mýlce, že se vyhne nepříjemným zážitkům spojeným s přirozeným porodem. 

Tak to ale není. Císařský řez je operace a jako taková má spoustu rizik. Jaká jsou? U celkové anestezie hrozí vdechnutí žaludečního obsahu, u spinální anestezie pak pokles tlaku nebo postpunkční bolesti hlavy. 

Přímo při operaci je rizikem krvácení, možné poranění dělohy nebo okolních orgánů. Po operaci pak hrozí více infekce jizvy, případně dělohy. Také s dalším těhotenstvím je jizva po císaři namáhaná více a lékaři ji kontrolují, jestli se nerozestupuje.

Miminko císař také může ohrozit

Jaká jsou rizika pro miminko? Hlavně nebezpečí poranění přímo na operačním sále – lékaři můžou dítě nechtěně říznout, pohmoždit nebo mu něco zlomit při vytahování z matčina břicha.

U novorozence je také vyšší riziko syndromu dechové tísně, hypoglykémie, novorozenecké žloutenky, alergických onemocnění, astmatu a obtíží s kojením.

Takže maminky, které volí císaře kvůli strachu z přirozeného porodu, by si měly své přání ještě rozmyslet. Podle lékařů je nekomplikovaný spontánní porod bezpečnější než operačně vedený porod. Žena je totiž fyziologicky uzpůsobena k tomu, aby přiváděla děti na svět.

Dítě, které na svět přijde císařským řezem, může mít pomalejší vývoj a doporučuje se i odklad očkování. Proti čemu se očkuje, se dozvíte zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve