Necítím pohyby dítěte. Jsem proto divná?

 Děti 
23. března 2018 08:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Něžné kopání rostoucího potomka je velmi individuální Shutterstock
Každá nastávající maminka se nemůže dočkat dne, kdy poprvé ucítí, že se její děťátko uvnitř jejího těla začíná hýbat. Je to nepopsatelný pocit, díky kterému může žena se svým dítětem částečně komunikovat a také kontrolovat, zda je vše v pořádku. Co když ale pohyby necítíte?

Dříve se podle prvních pohybů dokonce určoval termín porodu. Tradovalo se totiž, že ve dvacátém týdnu těhotenství žena obvykle začíná cítiti první pohyby dítěte. Tato metoda určování narození dítěte je ovšem již zastaralá, protože každá žena začíná první pohyby vnímat jindy, aniž by to znamenalo, že něco není v pořádku.

Každá žena je jinak citlivá, jinak psychicky zaměstnaná, má jinou tělesnou stavbu, nebo dokonce jinak položenou placentu, což má na pociťování hýbání dítěte rovněž vliv. Pokud máte dvacátý týden již za sebou a pohyby stále necítíte, nepanikařte a přečtěte si, co může být příčinou. V tomto článku si můžete přečíst i o nejčastějších mýtech v těhotenství.

Prvorodičky vs vícerodičky

Čekáte-li své první miminko, ucítíte pohyby nejspíš o trochu později, než ženy, které již těhotenství prožily. Zpočátku jsou totiž pohyby velmi jemné a snadno je lze zaměnit se střevní peristaltikou. Druhorodičky a ženy, které čekají své třetí a další dítě, však mohou pohyby zaznamenat již o pár týdnů dříve, ale ani to není pravidlem. Záleží totiž i na jiných věcech než na týdnu těhotenství.

Odkdy je možné vnímat pohyby

Miminko se v děloze začíná hýbat zhruba kolem sedmého týdne těhotenství, ale kvůli svému miniaturnímu vzrůstu je jeho pohyby nemožné zaznamenat. Nejdříve je možné cítit pohyby kolem třináctého týdne těhotenství, ale jedná se spíš o výjimku. Kolem osmnáctého týdne těhotenství začíná růst miminko rychleji, než se zvětšuje děloha, tudíž začíná docházet k častějšímu kontaktu. Dítě občas do děložní stěny kopne, což již maminka může cítit. Ale nemusí.

Uložení placenty

Velký vliv má také uložení placenty. Pokud je placenta umístěna na přední stěně, jsou pohyby cítit méně intenzivně, a proto je těhotné vnímají později, než ženy s normálním uložením.

Vliv hmotnosti

Nadváha je dalším faktorem, který má na pohyby dítěte významný vliv. Při lehké nadváze můžete pohyby cítit klidně o pár týdnů později a neznamená to, že je s dítětem něco v nepořádku. Čím větší obezita, tím déle si na první pohyby počkáte. O tom, jak ovlivňuje obezita matky citlivost dítěte, se dočtete zde.

Citlivost ženy

Ovšem záleží rovněž na citlivosti ženy. Pokud je žena citlivá, může i se silnou obezitou cítit pohyby od osmnáctého týdne. Je to zkrátka individuální. Některé ženy cítí již v 15. týdnu jemné bublání v podbřišku, jiné začnou vnímat až opravdové kopance ve 22. týdnu či později.

Psychické zatížení

Čekáte-li své první dítě a máte k tomu práci, ve které se hodně nadřete a jste neustále v jednom kole, myslíte jen na práci a doma si také neodpočinete, můžete rovněž pohyby cítit později. Je to proto, že zpočátku jsou kopance slabé a abyste je cítila, potřebujete se plně soustředit. Jestliže na to nemáte čas ani myšlenky, není nic divného na tom, že jste zatím nic necítila.

Hlavně nepanikařit

Pokud jste v péči doktora, který vás prostřednictvím těhotenských poraden každý měsíc, a ke konci těhotenství i častěji, pravidelně sleduje, nemusíte se ničeho bát. Jistě vám vysvětlí, že vnímání pohybů dítěte je čistě individuální a pokud na ultrazvuku vidí, že je dítě v pořádku, případně při jiném způsobu kontroly shledá, že je dítě živé, nemusíte se strachovat a zkrátka si ještě pár dnů nebo týdnů počkejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47