Kdy je vhodná doba na aplikaci prvních náušnic a jaký způsob je nejbezpečnější?

 Děti 
11. dubna 2018 12:55 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Náušnice k holčičkám zkrátka patří už od dětství Shutterstock
Narodila se vám holčička a už teď přemýšlíte, kdy jí necháte propíchnout ouška a koupíte jí první náušnice? Možná vás tedy bude zajímat, zda je lepší je nechat nastřelit nebo propíchnout, co to vlastně nastřelovací náušnice jsou a kdy je nejlepší čas na jejich výměnu za klasické náušnice. To vše se dozvíte v tomto článku.

Pořizování náušnic pro vaši malou princeznu je radost, kterou si užívá každý rodič. Možná máte i nějaké, které se dědí z generace na generaci a už teď se nemůžete dočkat, až je spatříte na ouškách své malé holčičky. Pak ale nastává doba jejich aplikace a vy možná začnete panikařit. Není pro to ale důvod, jen je dobré se dopředu trochu informovat.

Propichování jehlou

Dříve byla tato metoda velmi využívána, nicméně v dnešní době se už spíš nepoužívá. Propichování ušních boltců silnou jehlou totiž bylo pro děti velmi nepříjemné a bolestivé a pro rodiče neméně stresující. Rány krvácely a vše se pláčem dítěte ještě zhoršovalo až do té míry, že nebylo možné pokračovat. Ranky také často a dlouho hnisaly a i čištění uší bylo díky tomu bolestivé.

Nastřelování náušnic

Jedná se o metodu, která se u nás začala používat zhruba před dvaceti lety a má spoustu výhod. Největší z nich je asi ta, že samotný výkon je velmi rychlý, místo vpichu se dá přesně určit a navíc se po něm neobjevuje žádné krvácení. Děvčátka i jejich rodiče proto zákrok snášejí mnohem lépe. Další výhodu je bezesporu i následná rekonvalescence, která trvá při řádné desinfekci pouze týden. Pokud vaše dítě vyvádí u kadeřnice, přečtěte si, jak na něj vyzrát.

Jak zákrok probíhá

Zákrok provádí zpravidla lékař, který k výkonu používá nastřelovací pistolku. Nejprve dezinfikuje ušní lalůček a speciální tužkou si vyznačí místo nástřelu. Náušnice vyndá ze sterilního balení a společně se zarážkou je vloží jednoduchým úkonem přímo do branží pistolky a po přiložení v mžiku nastřelí. Výkon není součástí zdravotního pojištění a proto si jej hradí rodiče sami.

Náušnice z chirurgického kovu

A jak vlastně nastřelovací náušnice vypadají? Jsou vyrobeny z chirurgického kovu, který neobsahuje nikl a je vždy ve sterilním balení. Dostanete je v bílém či žlutém provedení a často jsou dozdobovány kamínky či perličkami a jsou opatřeny zarážkou.

Nejvhodnější doba pro aplikaci

Náušnice je možné na žádost rodičů aplikovat v kterémkoliv věku dítěte. Je však dobré myslet na to, že následujících 14 dní po nástřelu je potřeba ouška řádně dezinfikovat a nenechat nikoho, aby na náušnice sahal. Také v zimních měsících je hojení složitější, jelikož každodenní nošení čepice zvyšuje možnost zanesení infekce. Zákrok se rovněž nemá provádět před očkováním.

Kdy je vyměnit za klasické

Vždy je potřeba počkat alespoň měsíc, než se ouško úplně zahojí. Ovšem není nutné nikam spěchat. Jelikož se jedná o velmi kvalitní materiál, může děvčátko nosit nastřelené náušnice libovolně dlouho. Také myslete na to, že čím dříve budete náušnice měnit, tím pravděpodobněji dojde při výměně k narušení již zahojeného lalůčku, který může krvácet.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47