Už víte, co čekáte? Na rozdíly pohlaví se můžete připravit už teď

 Děti 
12. dubna 2018 10:06 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kluci jsou zkrátka z Marsu a holky z Venuše Shutterstock
Neodolala jste pokušení a nechala jste si prozradit, jestli čekáte holčičku nebo chlapečka? Současně jste ale zastánkyní tvrzení, že genderové rozdíly jsou pouze předsudky, které svým dětem na základě pohlaví sami vnucujeme? Přesvědčete se, že to tak není.

Mezi oběma pohlavími jsou v některých věcech skutečně zásadní rozdíly, ať si každý říká, co chce. První z nich se formují už v raném dětství, kdy ještě své děti ani nijak genderově nesměřujeme a vychováváme je plus mínus stejně, ať se jedná o holčičku či chlapečka.

Tak třeba děvčátka obecně dříve a lépe mluví, zatímco chlapci bývají zručnější, a to jak manuálně, tak pohybově a obecně spíš tíhnou k technické stránce věci. Rozdílů je ale mnohem více. Kvůli nim se sourozenci opačného pohlaví také často perou. Více jsme o sourozeneckých hádkách psali zde.

Kluci jsou impulzivnější

Rozdíly mezi chlapci a děvčátky jsou vskutku patrné již chvíli po narození. Chlapci jsou jinak založení, jinak vnímaví a jsou pro ně důležité úplně jiné věci. Ihned po porodu také bývají větší a mívají vyšší porodní váhu. Výškový rozdíl jim zůstane víceméně do konce života.

Fakt, že chlapci začínají chodit dříve než děvčata zatím nikdo nebyl schopen žádnou studií potvrdit. Je ale pravda, že chlapci jsou tak nějak impulzivnější a neohroženější a děvčata převálcují v takzvané hrubé motorice. Dříve a častěji běhají, skáčou a dřív jezdí na kole. Mužské pohlaví je rovněž poněkud agresivnější, a to kvůli rozdílné hladině mužských a ženských hormonů – chlapci se mezi sebou častěji handrkují, strkají a perou.

I co se týče učení na nočník, jsou chlapci poněkud pozadu. Dle studií je prokázáno, že chlapci vydrží celý den bez plen zhruba o 2,5 měsíce později než dívky, a to zhruba ve 35 měsících. Stejné je to i se zájmem o nočník, který chlapci projevují až ve 26 měsících, zatímco děvčata už ve 24. Ale samozřejmě ve všech aspektech se vždy najdou výjimky.

Holčičky jsou jemnější

Ženské pohlaví je obecně mnohem mírumilovnější a něžnější. Pokud se vám narodila holčička, bude s vámi častěji vyhledávat oční kontakt a bude lépe napodobovat mimiku lidí, se kterými přijde do styku. Děvčata mají zkrátka větší zájem o obličej lidí ve své blízkosti.

Děvčátka také bývají šikovnější v jemné motorice. Dříve a lépe se naučí kreslit, malovat i psát. Také dříve ovládají práci s nůžkami, nebo správně držet tužku a vybarvit s ní omalovánky bez přetahování. Obecně mívají větší zájem o tyto aktivity včetně vyrábění čehokoliv.

Holčičky také mají raději už od miminkovského věku čtení knížek, prohlížení obrázků, zpívání písniček a recitování básní. Jsou totiž lepšími posluchačkami než kluci, což jim zůstává až do dospělosti. Také mají radši matčin, nebo jakýkoliv jiný živý hlas, než poslech rádia, televize či jakékoliv jiné zvuky.

Jelikož jsou lepšími posluchačkami, mnohem dříve rozumí lidské řeči a snaží se ji napodobovat. Většinou i lépe než právě chlapci. Holčičky obvykle začínají mluvit kolem prvního roku života, zatímco chlapci si stále nesou svůj dvouměsíční odstup.

A jak je to s hračkami

Právě kvůli výše uvedeným preferencím má zkrátka každé pohlaví jinou preferenci ve volbě hraček. Pokud dětem předložíte širokou škálu hraček a necháte je, ať si sami volí, děvčátka si zkrátka většinou vyberou panenky a plyšáky právě kvůli svému zájmu o lidské tváře. Chlapci zase nepohrdnou bagrem, autem, míčem, jelikož raději zkoumají technické vlastnosti všech předmětů.

Tak jako tak se samozřejmě objevují děti, které jsou přesným opakem charakteristiky svého pohlaví a v dospělosti jsou z nich naprosto normální lidé. Máte takové doma? Chlapečka, který usíná s panenkou, nebo holčičku, která celý den přendavá kostky lega bagrem?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47