Kdy nechat dítě poprvé doma samotné a jaká učinit opatření?

 Děti 
16. dubna 2018 13:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
I relativně bezpečný byt může skrývat mnoho nástrah Pexels
Každý rodič jednoho dne začne řešit, zda je jeho dítě již dostatečně zralé na to, aby zůstalo samo doma. Jak se říká, nejvíce úrazů se stane doma a v případě, že dítěti nemá kdo pomoci, může to dopadnout katastroficky. Existuje vůbec vhodná doba na to, aby dítě zůstalo samotné?

Někteří rodiče nemají problém nechat doma samotné šestileté dítě, jiní by to nedopustili ani ve dvanácti. Je to zkrátka o přístupu rodičů, ale i o samostatnosti konkrétního dítěte a jeho schopnosti situaci přijmout.

Psychologové mají jasno. Do deseti let by dítě nemělo být samo vůbec, pokud tedy nepočítáte čtvrthodinový nákup nebo doběhnutí s košem či krátké vyvenčení psa před barákem. Mluvíme-li ovšem o několikahodinové nepřítomnosti, nastává vhodná doba u každého dítěte a v každé rodině jindy.

Všudypřítomné nástrahy

Možná svému dítěti plně důvěřujete a říkáte si, že ho v šesti letech opravdu nezajímá, kde máte uložené ostré nože, jak se otevírá okno v šestém patře, jak se vaří na plynovém sporáku a podobné věci. Také mu přeci často říkáte, že na léky nemá sahat, savo a prášek na praní jsou jedovaté a ať nikdy nesahá na sirky. Jenže když doma nejste, není nikdo, kdo by to kontroloval. Děti rády objevují svět, ať je jim pět, osm, nebo dvanáct.

Nástrahy na děti číhají všude. Mohou blbnout na gauči a spadnout, šplhat na skříň pro zajímavou vázu a vyrazit si dech, zapnout plynový hořák, říznout se ostrým nožem při přípravě jídla a dělat spoustu dalších nebezpečných věcí. Dovedete si představit, že si vaše dítě vyrazí dech, nebo na sebe shodí skříň a vy u toho nebudete? Raději ani nedomýšlet, že. Co dělat, když dítě spolyká léky, jsme psali zde.

Školní družiny či hlídání

Nejlepší je, máte-li možnost nechat dítě ve školní družině, nebo se domluvit na vyzvedávání ze školy babičkou, nebo kamarádkou, kterou vaše dítě zná a která je třeba na mateřské dovolené. Pokud tuto možnost nemáte, jsou zde i profesionální chůvy, které vám dítě pohlídají, než přijdete z práce.

Veďte je k samostatnosti

Plánujete-li, že budete brzy nechávat dítě čím dál tím častěji doma samotné, začněte s jeho výchovou k samostatnosti brzy. Zkoušejte ho doma nechat samotné každý den na pár minut, desítek minut či postupně až hodinu, ale buďte vždy na blízku, nebo instalujte do bytu kamery, abyste mohli kdykoliv zasáhnout.

Vše je na důvěře

Každé dítě je jiné, jinak zodpovědné a jinak bázlivé. Některé děti by doma být samy nezvládly, jiné si to dokonce ani nepřejí, protože mají ze samoty strach.

Když to jinak nejde

Jenže kdo nemá auto, nemá možnost hlídání a zkrátka a dobře nemůže domů přijít dříve než v šest hodin, nemá jinou možnost, než nechat dítě samotné – samozřejmě hovoříme o školních dětech, ne o pětiletých dětech, které chodí do školky. V tom případě je ale nutné dodržet určitá pravidla a dítě poučit:

  • nikdy a nikomu se neotvírají dveře
  • na ostré předměty jako nože a nůžky se nesahá
  • všechny ostré předměty raději ukliďte z dohledu dítěte
  • schovejte i léky a čisticí prostředky
  • zavřete plynovou pojistku
  • dítě musí umět zatelefonovat v případě nouze

Na závěr je nutné podotknout, že zákon nijak neupravuje, do kdy by dítě nemělo být samo doma. Rodiče tudíž nemohou být nijak postihnuti ani v případě, že nechají doma samotné pětileté dítě. Pokud ovšem nastane situace, že si dítě ublíží, mohou být trestně stíháni pro zanedbání péče či ublížení na zdraví z nedbalosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47