Máte miminko stále hlavou nahoru? Těmito metodami jej můžete zkusit otočit

 Děti 
18. dubna 2018 12:18 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Miminku můžete v přetočení pomoci i sama Internet
Každá žena si přeje, aby její porod probíhal co nejjednodušeji, nejpřirozeněji a hlavně nejbezpečněji pro miminko. Někdy se ale může stát, že to miminko zamýšlí jinak a rozhodne se, že se zkrátka neotočí hlavičkou dolů. Pokud se vaše těhotenství chýlí ke konci a začínáte být z nesprávné polohy vašeho dítěte nesvá, můžete mu s přetočením pomoci sama.

Nejpozději v den porodu by mělo být děťátko otočeno hlavičkou dolů. U některých porodů se ale stalo, že se dítě otočilo hlavou dolů až během samotného porodu. Tato poloha je obvyklá a způsobuje ji váha a tvar hlavy. Gravitace pomáhá miminko táhnout směrem dolů a zakulacení hlavy následně pomáhá prorazit cestu pro zbytek tělíčka.

Někdy se však stane, že dítě tuto polohu nezaujme, nebo se krátce před porodem přetočí zpět do původní pozice a žena je pak nucena rodit koncem pánevním. V některých případech to však rodičce lékař nedoporučí a kvůli zvýšenému riziku raději provede císařský řez. V případě, že je dítě v podélné poloze, se císařský řez provádí rovnou. Proto je vždy lepší, když se pokusíte udělat maximum, aby se vaše děťátko přetočilo ještě před porodem. Toto jsou možnosti.

Přetočení s pomocí lékaře

Pokud se vašemu děťátku nechce samotnému, můžete mu v přetočení trochu pomoci. Netroufáte-li si na to sama, požádejte o pomoc svého lékaře. Před pokusem o přetočení vám provede ultrazvukové vyšetření, aby potvrdil skutečnou polohu plodu v děloze a poté vám aplikuje kapačkou léky na uvolnění děložních svalů. To je pro lepší manipulaci s miminkem.

Následně vám lékař nanese dostatečné množství gelu na břicho a speciálními pohyby ve směru požadovaného otočení se snaží dostat jej do správné polohy – tedy hlavičkou dolů. Zákrok se většinou neprovádí déle než tři minuty. Pokud se to lékaři nepovede, dítě se již pravděpodobně otočit nedá.

Některé ženy hodnotí zákrok jako nepříjemný, jiným přijde dokonce i trochu bolestivý. Bolestivost je ale velmi individuální a některé ženy bolest necítí vůbec, jen zaznamenávají neobvyklý tlak. Po celou dobu zákroku a nějakou dobu po něm je žena i miminko v děloze sledováno, aby bylo možno odhalit případné komplikace.

Babské rady

Nemáte-li ráda doktory, můžete se pokusit otočit děťátko v děloze sama. Zkuste tyto rady, kterými se řídily už naše babičky.

Pomozte si baterkou

Jakmile se setmí, vezměte si k ruce baterku a sviťte si na břicho tam, kam chcete, aby se děťátko otočilo. Můžete ho tam i pomalu dovést tím, že mu baterkou ukážete cestu. Tato rada předpokládá, že dítě je zvědavé už v děloze a za světlem se otočí.

Otočení díky hudbě

Pustíte-li dítěti nad stydkou kostí tichou hudbu ze sluchátek, může se rovněž přetočit. Funguje to podobně jako se světlem. Dítě nepůjde v tomto případě za světlem, ale za hudbou.

Akupunktura a akupresura

Má se za to, že určité body na těle (hlavně na nohou) se po aktivaci mohou zasadit o přetočení plodu. K tomuto je však potřeba vyhledat odborníka, sami to raději nezkoušejte.

Zacvičte si

Pokud jste zvyklá cvičit, klekněte si na kolena na podlahu nebo postel a opřete se o předloktí. Vystrčte hýždě vzhůru a zasuňte bradu. Tím pomůžete uvolnit prostor spodnímu dílu dělohy a umožníte mu se rozšířit, což může uvolnit cestu hlavě miminka. Nikdy ale takto necvičte sama. O těhotenském cvičení jsme psali také zde.

Jakýkoliv pokus o přetočení miminka v děloze však vždy konzultujte pro jistotu se svým lékařem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve