Přichystejte budoucí mamince baby shower. Tento zvyk, se rozšiřuje po celém světě

 Děti 
03. května 2018 12:34 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Těhotenský večírek se často objevuje už i u nás Shutterstock
V České republice nebývá příliš zvykem přát budoucí mamince k miminku ještě před jeho příchodem na svět. V cizině je však tento zvyk, který pochází z Ameriky, vcelku rozšířený a jeho obdoba se začíná v posledních letech objevovat i v České republice. Název oslavy se u nás překládá jako Dárková sprška nebo Těhotenský večírek.

Baby shower je akce, kterou pro těhotnou maminku chystají nejčastěji její blízké přítelkyně, ať už ony samy mají či nemají své vlastní děti. Hlavním účelem tohoto večírku je společná oslava nejčastěji ještě nenarozeného dítěte, ale rovněž jeho maminky. Rovněž se také oslavuje proměna ženy v matku.

V dámském kolektivu

Často bývají hlavními organizátorkami blízké kamarádky budoucí maminky a i akce samotná poté probíhá v dámském kolektivu. Důležitá je i výzdoba v podobě různých balonků, girland, papírových řetězů, konfet, speciálních čepiček a podobně, což přesně odpovídá americkému způsobu oslav. Součástí je samozřejmě i občerstvení a nealkoholické nápoje.

Termín oslavy

Nejčastěji se baby shower chystá pro maminky v poslední fázi těhotenství, které se již nemohou dočkat příchodu svého dítěte na svět. Je to vlastně poslední večírek, který žena absolvuje ještě před tím, než se z ní stane matka dítěte. Dobrým nápadem je na oslavu pozvat i profesionálního fotografa, který celou akci zdokumentuje.

Záplava dárků

Hlavním účelem akce je potěšit maminku ještě před velkým úkolem, který ji v blízkých dnech čeká. A tak ji na večírku její kamarádky doslova zaplaví dárky, které jsou určeny buď jí osobně, nebo přímo jejímu zatím nenarozenému miminku.

Jaké dárky na oslavu

Charakter dárků může být různý, ale vždy souvisí s blížícím se narozením dítěte. Oblíbené jsou různé oblečky, lahvičky na mléko, plyšové hračky, dečky, látkové plenky, nebo tzv. plenkové dorty, o jejichž výrobě jsme psali zde.

Cenné rady

Po předání dárků mamince často následuje další program, kdy ženy debatují o dětech a ty zkušenější se snaží nenásilně mamince předat rady, které jim osobně fungují, nebo budoucí mamince odpovídat přímo na dotazy, které ji zajímají ohledně porodu, výchovy dětí či vývoji partnerských vztahů po narození dítěte.

Odhalení pohlaví

Někdy může být baby shower spojen i s odhalením pohlaví dítěte, ale k tomuto zase slouží jiný americký zvyk, a to „baby gender reveal“. Tento zvyk funguje tak, že na ultrazvuk jde s budoucí maminkou i její blízká přítelkyně, která může klidně počkat na chodbě, ale jejím úkolem je zjistit od lékaře pohlaví miminka. Lékař napíše pohlaví na kus papírku, takže jej budoucí maminka v tu chvíli ještě nezná. Přátelé se pak postarají o to, aby v rámci oslavy, která je většinou pořádána pro oba budoucí rodiče a jejich rodinu, pohlaví odhalili. Většinou se to dělá tak, že se nafouknou balonky a do nich se vhodí buď modré či růžové papírky, nebo se upeče dort, který má na řezu buď modrý nebo růžový korpus či náplň a podobně. Rodiče se tak přímo před ostatními dozvědí pohlaví a společně jej oslaví.

Materialistický zvyk

Baby shower má však u nás řadu odpůrců, a to především proto, že se nejedná o náš původní svátek, ale jde o další import z Ameriky, podobně jako Valentýn či Haloween. Americké pojetí dárkových setkání se také řadě lidí jeví jako přehnané, nevkusné a především jako jasný příklad přehnaného materialismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod