Kojíte? Toto jsou zásady, kterými pomůžete miminku od bolavého bříška

 Děti 
16. května 2018 14:34 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Novorozenecká kolika trápí většinou chlapečky Shutterstock
Některé děti na koliky trpí méně, jiné více. Pokud jste ovšem maminkou děťátka, které je neustále v křeči, z bříška se mu ozývají škrundavé zvuky a nemůžete utišit jeho pláč, měla byste se více zaměřit na to, jak se během kojení stravujete. Strava je totiž jedním z hlavních faktorů, které mohou způsobovat bolesti bříška u kojených dětí.

Obecně platí, že strava kojící maminky by měla být hlavně pravidelná, vyvážená a pestrá. Občasná porce hranolek, čokolády nebo dokonce i káva jednou za čas vaše miminko nijak negativně neovlivní, ale na denním pořádku by příliš sladké a tučné potraviny být neměly.

Pro bezproblémové kojení je dobré dodržovat určité zásady zdravého stravování, ovšem rozhodně není vhodné dodržovat speciální režim a hlídat si kalorie. Kojící žena by měla dbát spíš na to, aby nepřijímala velké množství nadýmavých potravin a potenciálních alergenů. Toto jsou hlavní zásady, které byste měla při kojení dodržovat. Jak se vypořádat s první rýmou se dočtete zde.

Dodržujte pitný režim

Tělo je naštěstí natolik inteligentní, že si při kojení většinou samo říká o vyšší příjem tekutin. Některé studie dokonce uvádějí, že příjem tekutin je pro tvorbu mléka klíčový. Přeci jen při kojení desetkrát denně, kdy vaše dítě vypije v součtu i přes litr mléka, je logické, že potřebujete pitný režim o něco navýšit. Vyhýbejte se však syceným nápojům, 100% ovocným džusům a slazeným limonádám. Vašemu miminku, ale i tvorbě mléka, přispějí teplé nápoje v podobě bylinných čajů, nebo obyčejná voda.

Pravidelnost nadevše

Obzvlášť maminky, které mají první dítě a jsou s ním doma teprve pár dní, mohou mít problém udělat si čas také samy na sebe. Pravidelná strava je proto pro ně často úkolem, který nejsou schopny plnit. Ovšem pravidelná strava je dobrá jak pro kojící ženu, tak pro její dítě. Hladověním se může produkce mléka zpomalit, nebo v nejhorším případě i zastavit.

Pozor na nadýmavé potraviny

Potíže s kolikami mívají kojené děti většinou do čtyř měsíců věku. V této době je proto dobré vyvarovat se čerstvému pečivu, luštěninám, kapustě, květáku, cibuli a kynutým potravinám. Problémy mohou způsobovat také ředkvičky, kedlubny, česnek, kapusta, rajčata nebo pórek. Není nutné je vyřadit z jídelníčku úplně, ale zařazujte je velmi opatrně, a to pouze v malém množství a sledujte reakci dítěte.

Dítěti ale můžete pomoci i potravinami, které naopak s nadýmáním pomáhají. Patří mezi ně především fenykl, anýz, kmín a kopr.

Opatrně s alergeny

V prvních měsících života si dejte pozor také na potraviny, které by mohly u dětí prostřednictvím mléka způsobovat alergie. Mezi nejčastější alergeny patří citrusové plody, kiwi, jahody, cizokrajné ořechy, ostré koření, vejce, ryby, kakao, ale i kravské, kozí, ovčí a sojové mléko.

Vhodné potraviny

Abyste měla kvalitní mléko, které se rychle spouští, dopřávejte si především teplá a sladká jídla či nápoje. Sladkými potravinami se ovšem nemyslí potraviny, obsahující bílý cukr – tedy bábovky, bonbony či sušenky. Vyhledávejte naopak potraviny, jako je pohanka, jáhly, oves, pšenice či rýže. Skvělé je také libové maso, polotučné mléčné výrobky, kvalitní rostlinné oleje, zelenina (mrkev, cuketa, špenát, okurka) a ovoce (jablka, hrušky, banány, borůvky, švestky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47