Kukuřičné křupky: Zdravá svačinka, nebo cesta k dětské obezitě?

 Děti 
08. června 2018 12:08 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na světě snad není dítě, které by je neznalo Shutterstock
Patříte i vy mezi maminky, které nevyjdou z domu, aniž by s sebou přibalily kukuřičné křupky? Jí vaše dítě křupky na kila? Někteří jejich odpůrci tvrdí, že akorát učí děti jíst chipsy a podobné nezdravé potraviny, jiní si nemohou jejich nutriční hodnotu vynachválit. Kde je ale vlastně pravda?

Kukuřice obsahuje kromě lehce stravitelných sacharidů, které napomáhají zklidnění střevní sliznice, také mnoho minerálních látek, jako například draslík, hořčík, fosfor a železo. Je ale také bohatá na vlákninu a je zdrojem vitaminu B1. Ač se to nezdá, kukuřice, a tudíž i kukuřičné křupky, jsou do jisté míry výborné při zácpě a mají i mírný diuretický účinek. Ovšem samozřejmě pouze při přiměřené konzumaci.

Kukuřičné křupky pro děti jsou fenoménem dnešní doby. Dříve bylo normální vidět dítě v kočárku nebo nákupním vozíku s rohlíkem, dnes kam se podíváte, tam je dítě s křupkou v ruce. Není se čemu divit. Kukuřičné křupky totiž mají oproti rohlíkům řadu výhod – jsou zdravé, lehce stravitelné, dlouho vydrží a můžete je vzít všude s sebou.

Zdravá varianta mlsání

Velkou výhodou kukuřičných křupek je to, že je můžete brát s sebou opravdu kamkoliv. Pokud je máte v uzavíratelném sáčku či dóze, nenavlhnou vám a zůstanou pořád krásně křupavé. Zvládají je jíst už děti od půl roku, jelikož se snadno rozpustí na jazyku, ale chutnají i dětem podstatně starším. Skvěle zaženou malý hlad, ale zabavíte s nimi děti i v kočárku nebo cestou autem. Nejmenším dětem dokonce pomáhají pro cvičení úchopu a přijímání pevné stravy.

Pochoutka pro starší děti

Pro větší děti si můžete vybrat i z ochucených variant, ale vždy dbejte na to, zda výrobky neobsahují velké množství cukru a umělých barviv. Ke svačince přibalte i ovoce a zdravá pochoutka na cesty je zajištěna. Můžete namítat, že ochucené křupky v sobě mají trochu cukru, ale pokud jim namísto toho přibalíte tatranku, nebo jim na výletě koupíte zmrzlinu, dostanete do nich cukru mnohem více.

Všeho s mírou

Jestliže máte strach, že si vaše dítě vybuduje na křupkách závislost a později přejde na slanou variantu a nebude dělat nic jiného, než ležet na gauči, koukat na televizi a cpát se brambůrkami, opravdu není důvod k obavám. Jak zařídit, aby z dětí nevyrostly počítačoví maniaci, se dozvíte zde.

Pokud dětem dáváte křupky jen občas k zahnání malého hladu na cestách, nebo jim je klidně i nasypete do mističky k svačině vedle nakrájeného ovoce, nemusíte se ničeho bát. Pro děti je ve stravě důležitá pestrost, a pokud jim nabízíte i jiné věci, děláte jedině dobře.

Na co si dát pozor

Když vybíráte kukuřičné křupky, dbejte vždy na jejich složení. Stejně jako u všech ostatních potravin můžete sehnat zdravé a zcela nezávadné křupky, ale zrovna tak ty, které obsahují množství látek, které ve složení nemají co dělat. Hlídejte si i obsah soli, cukru, konzervantů či umělých barviv. Kukuřičné křupky pro batolata, ale i starší děti, nemusí obsahovat opravdu nic jiného než kukuřici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod