Zakrýváte boudu kočáru plenkou? Vašemu dítěti hrozí velké nebezpečí

 Děti 
31. května 2018 07:50 / Šárka Sokolská
  30
📷
4 fotografie v galerii
Pod plenkou velice rychle stoupá teplota Internet
Také patříte k maminkám, které zakrývají kočárek plenkou? Tak už to nikdy nedělejte! Vašemu dítěti totiž hrozí nebezpečí!

Jste na procházce, vaše miminko spinká, ale najednou vám svítí sluneční paprsky přímo do boudičky. Dítě se začne ošívat, a tak sáhnete po látkové pleně a rychle ji upevníte na boudu. Možná však ani netušíte, jak moc tím dítěti škodíte. Hrozí mu totiž přehřátí. Jak je to možné?

Jako v peci

Snad každý už slyšel, k jaké tragédii může dojít, pokud rodiče ponechají dítě zavřené v autě, byť jen na chvilku. Teplota v uzavřeném autě v horkém létě dokáže velmi prudce vyšplhat k závratným výškám. A stejná situace se odehrává i v kočárku, obzvlášť pokud ho uzavřete plenou nebo jinou látkou. Tímto krokem se totiž zastaví cirkulace vzduchu a teplota tam začne rychle stoupat.

Za hodinu o patnáct stupňů

Podle jedné studie, která byla nedávno publikovaná, byla teplota uvnitř nekrytého kočárku 22,2 °C, po překrytí tenkou látkou dosáhla během půl hodiny hodnoty 33,8 °C. Za hodinu teplota vyšplhala na neuvěřitelných 37,7 °C. A to už je pro dítě skutečně nebezpečné. Řada pediatrů právě proti tomuto zastaralému nešvaru maminek už bojuje.

Slunečník nebo clona

Pokud chcete své dítě ochránit od slunečních paprsků, pořiďte si speciální clonu, kterou můžete připnout pouze na horní část boudičky nebo se prodává taková, která sahá až po řídítka a navíc má vysoký UV filtr. Tímto krokem může mít vaše děťátko odhalené i nožky, aby mu nebylo příliš horko a navíc k němu bude proudit dostatek vzduchu. Použít můžete také slunečník nebo si vytipovat cestu po stínu. Ale samozřejmě, nejlépe uděláte, pokud v horkých letních dnech půjdete s dítětem ven až navečer.

Speciální podložky a oblečky

Nikdy nedávejte pod dítě nepropustné prostěradlo nebo nepropustné podložky. Tím, že jsou nepropustné jsou také méně prodyšné a dítě se může více zahřívat a potit. Naopak se dají koupit speciální prodyšné podložky. Pomoci může také funkční prádlo. Dokáže totiž upravit teplotu i o tři stupně, a to už je v létě znát. A pokud jste zrovna v očekávání a vybíráte kočárek, poradíme vám, na co se zaměřit. O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47