Jak s dětmi zvládnout cestu letadlem nebo lodí?

 Děti 
11. června 2018 12:39 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když nepodceníte přípravu, může být cesta letadlem pro dítě zážitkem Shutterstock
Cestování s dětmi autem, autobusem nebo vlakem považujeme dnes už za běžnou věc a obvykle přípravy nijak zvlášť neřešíme. Trochu jiné je to ale při cestování letadlem či lodí. Co je dobré vědět, než s dětmi na cestu vyrazíte?

Pokud nelétáte často, bude vaše dítě z tohoto impozantního dopravního prostředku upřímně nadšené. Ovšem už v letištních halách buďte při hlídání potomka stále ve střehu. Dochází tu totiž k pohybu velké masy lidí a malý průzkumník se v tom chaosu může snadno ztratit.

Zjistěte si informace předem

Vyplatí se předem informovat u letecké společnosti, jaká zde platí pravidla pro přepravu kočárků, zda je možné zapůjčit si na let dětskou autosedačku nebo postýlku, zda jsou v letadle nějaké omalovánky pro děti nebo jídelní cestovní balíčky.

Při cestování s malým dítětem je samozřejmě možné mít v příručním zavazadle dětskou stravu, ale raději počítejte s tím, že kvůli přísným bezpečnostním pravidlům ji nejspíš budete muset dát při odbavení dítěti ochutnat.

Pozor na platnost dětských pasů

Rozdíl je také v tom, zda cestujete s dítětem do dvou let nebo starším. V dnešní době musí mít i miminko vlastní pas. Zapisování dětí do pasů rodičů je již dávno minulostí. Proto si pečlivě ohlídejte dobu platnosti cestovního pasu.

Připravte se i na tlak v uších, který nastává při vzletu i přistání a vadí dospělým, natož malým dětem. Potíže pomůže zmírnit cucání bonbonu. Proto si je nezapomeňte přibalit. Některé letecké společnosti sice bonbony rozdávají, ale není to pravidlem.

Na lodi musíte dítě stále hlídat

Dovolená na lodi je skvělá, ale platí to i pro vaše potomky? Pro školáky je perfektním zážitkem, při kterém se naučí mnoho nového a společně strávený čas posílí i rodinné vztahy. Na loď můžete vzít bez problémů i miminka, která jen leží v postýlce či kočárku.

Naopak, batolata a děti předškolního věku musíte celou dobu hlídat, aby vám nespadly do vody. Ještě důkladněji je třeba zvážit pobyt dětí na jachtách plujících na otevřeném moři. Naši potomci budou nadšeni z velkého dobrodružství, ale právě tady je třeba počítat s více riziky.

Na jachtě dejte pozor na mořskou nemoc

Jedním z nejběžnějších rizik je mořská nemoc. Hrozí i tehdy, když vezmete děti o dovolené na krátkou výletní plavbu poblíž přístavu. Dohlédněte na to, aby dítě nejedlo před vyplutím tučná nebo kořeněná jídla, nehodí se ani řízek.

Chybou by ale byl i opačný extrém, vypravit se na plavbu s prázdným žaludkem. Pro děti bude nejvhodnější lehké zeleninové jídlo, bramborová kaše, pečivo, banán, a nebudou-li protestovat, i zázvor ve formě sušenek nebo bonbonů.

Pokud se s dětmi přemisťujete lodními trajekty a parkujete svůj vůz v nákladních prostorách lodi, zdržujte se tu s nimi jen po nezbytně nutnou dobu. Hromadí se zde totiž různé exhalace z aut i lodních motorů, které dovedou s našimi žaludky pěkně zamávat. Ze stejného důvodu je vhodné vyhýbat se s dětmi i lodním kuchyním a prostorám, kde se čistí ryby. Přípravu nepodceňujte ani tehdy, pokud s dítětem vyrážíte třeba na kolo, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod