I naše babičky se kdysi zkrášlovaly. Vystačily si s přírodními produkty

 Krása 
20. září 2017 12:03 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Za kosmetické přípravky není třeba utrácet hromady peněz, můžete se podle vzorů našich babiček spolehnout na dary přírody. Shutterstock
O své tělo a zdraví pečovaly naše babičky poněkud jinak, než je tomu dnes. Nekupovaly si předražené krémy ani chemií nadubané balzámy na vlasy. Stačilo jim k tomu pár věcí z přírody. Nedaly dopustit na heřmánek, fenykl, řeřichu nebo listy a kůru stromů. I s tím se totiž dají dělat hotové zázraky.

Spoustu dávných receptů na odvary či zábaly, které vám pomohou ke kráse či zdraví, si můžete snadno připravit doma i vy. Ušetříte nemalé peníze a ještě vás může hřát dobrý pocit, že se držíte ekologických principů.

Co dělat pro krásu

Už naši předci věděli, jak se zbavit stařeckých skvrn, unavených očí, mastných vlasů, jak posílit řasy nebo jak se bránit vráskám. Obvykle jim stačila voda a vhodná kombinace bylin.

Mastné vlasy

Heřmánek a květ pomerančovníku se ne náhodou velmi často objevují na obalech moderních šamponů. Výluh z nich totiž vrací vlasům lesk - pomerančovníkové květy tmavým vlasům, heřmánek světlým. Stačí 10 g heřmánku nebo květu pomerančovníku nechat vyluhovat v 1,5 l vody a poté si jí opláchnout vlasy.

Stařecké skvrny

Abyste se vyhnuli předčasnému vzniku tmavých skvrn, namáčejte si ruce v březovém odvaru. 20 g březových listů nebo březové kůry vařte 10 minut v půl litru vody. Poté je nechte asi 15 minut vyuhovat. Odvar pak důkladně vetřete do pokožky rukou.

Unavené oči

Máte za sebou dlouhý den a vaše oči jsou zarudlé a oteklé? Vložte dva navlhčené sáčky heřmánkového čaje (mohou být již použité) do chladničky. Až budou dostatečně vychlazené, přiložte si je na 15 minut na oči.

Vrásky

Chcete zjemnit svou pleť a bojovat proti vráskám? Připravte si výluh z krabilice a používejte ho jako pleťovou vodu. Do litru vroucí vody vhoďte dvě hrsti nasekané krabilice a nechte 30 minut vyluhovat. Vodou si každý den čistěte pleť. Přípravek se výborně hodí i na mastnou pleť a akné. V chladničce vydrží výluh čtyři až pět dní.

Pleťová maska pro mastnou pleť

Připravte si jednoduchou pleťovou masku pro mastnou pleť, která neobsahuje žádné nezvyklé přísady a přitom je velmi účinná. Rozklepněte vejce a oddělte žloutek od bílku. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a opatrně do něj vmíchejte čtvrtinu žloutku a 20 kapek citronové šťávy. Získanou pěnou potřete obličej kromě okolí očí - citronová šťáva by jim nedělala dobře. Masku nechte působit 15 minut a pak obličej opláchněte vlažnou vodou. Stahující účinek citronu uzavře póry a sníží produkci kožního mazu.

Jak vyčistit a zjemnit pleť

Pleť nejlépe vyčistíte a zjemníte pomocí fenyklu. Jeho plod nasekejte a nechte vyluhovat přes noc v litru vody. Poté výluh svařte a použijte pro "obličejovou saunu". Skloňte se jednoduše se šátkem přes hlavu nad nádobu s horkou tekutinou a nechte páru působit asi 15 minut. Pak obličej opláchněte studenou vodou.

Bělení zubů

Šrucha je mezi zahradníky většinou považována za plevel a zcela neužitečnou rostlinu. Přesto je dobrým pomocníkem při ústní hygieně. Rozžvýkejte denně několik jejích listů, a nejenže vám vybělí zuby, ale zmírní také případné pálení v ústech.

Padání vlasů

Padají vám vlasy? Připravte si tonikum z řeřichy. 200 g květů a listů řeřichy nechte dva týdny vyluhovat v půl litru šedesátiprocentního alkoholu. Poté výluh sceďte přes plátno a získaný přípravek aplikujte na pokožku hlavy.

Olej na posílení řas

Pokud chcete dokonale odlíčit oči a zároveň posílit řasy, použijte přírodní prostředky. Na odličovací tampon kápněte trochu ricinového oleje a oleje ze sladkých mandlí. Řasy odličujte směrem od kořínku ke konečkům. Půjde to velmi snadno a ricinový olej řasy vyživí a posílí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008