Vyznáte se ve zkratkách vůní? Řekneme Vám, co znamenají

 Krása 
23. září 2017 08:43 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Koncentrace parfémového oleje ovlivňuje intenzitu vůně. Shutterstock
Lámete si hlavu u zkratek EdT, EdP, EdC, DNS a dalších? Přemýšlíte o tom, co tyto zkratky znamenají? 

Parfém je prakticky éterický olej, který je rozpuštěn v lihu. Z toho vyplývá, že koncentrace vůní, jejich síla, tedy podíl éterických olejů a lihu, se mohou ve velkém lišit. Z vůní je nejsilnější parfém, protože má nejvyšší obsah oleje. Což znamená, že obsahuje 15 – 25 procent vonné parfémové kompozice v koncentrovaném lihu. Ostatní vůně jsou kvalifikovány jako eau, tedy jako voňavé vody (voňavky).

Parfum (Extrait de parfum) - Parfém

Extrait de parfum má největší koncentraci vůně. Obsah parfémového oleje bývá od 20 % do 40 %. Díky vysoké koncentraci vydrží ze všech vůní nejdéle, obvykle šest až osm hodin. Vysoký obsah vonného oleje má i vliv na cenu, a proto je ze všech vůní nejdražší. Purfum je vhodný pro lidi s citlivou pokožkou, a to díky vysokému podílu vonného oleje obsahuje méně alkoholu než jiné typy vůní, a tolik nedráždí a nevysušuje pokožku.

Eau de Parfum (EDP) - Parfémová voda

Eau de Parfum má druhou nejvyšší koncentraci vůně. Eau de Parfum má obvykle obsah vonného oleje 15 % až 20 %. Běžná výdrž vůně je čtyři až šest hodin. Eau de Parfum je díky menšímu obsahu vonného oleje cenově méně nákladný než parfum, ale stále si zachovává jeho výhody, a to dlouhou dobu působení a díky stále malému obsahu alkoholu je šetrný k pokožce. Eau de Parfum je vhodný ke každodennímu nošení. 

Eau de Toilette (EDT) - Toaletní voda

Eau de Toilette má koncentraci vůně mezi 5 % až 15 %, běžná výdrž vůně je dvě až tři hodiny. Vůně Eau de Toilette jsou populární a hodně rozšířené především díky své ceně. Intenzita toaletní vody je nižší v porovnání s Parfum nebo EDP z tohoto důvodu je EDT vhodná vůně na nošení přes den.

Eau de Cologne (EDC) - Kolínská voda

Eau de Cologne má výrazně nižší koncentraci než výše uvedené vůně. Nejčastěji obsahují  2 % až 4 % vonného oleje, výdrž je do dvou hodin. Eau de Cologne je levnější než jiné typy vůní a prodává se ve větších baleních, jelikož je nutné používat větší množství.

Deo natural spray (DNS)

DNS je nejslabší, má nejnižší koncentraci vonných látek, protože obsahuje 1 - 3 % parfémové kompozice. Výdrž je krátká a vůně slabá. DNS je díky tomu také nejlevnější. Hodí se třeba na doma, kdy nechcete využívat dražší voňavky ve vyšší koncentraci. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47