Jsou laky na nehty bezpečné? A co umělé nehty?

 Krása 
29. září 2017 17:55 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I v péči o ruce platí, že méně je více. Shutterstock
Čisté ruce s upravenými nehty jsou mnohdy důkazem čistotnosti a dobrých mravů. Většina žen již proto při zahradničení či jiné práci používá rukavice. Ve skutečnosti ale přehnaná péče o nehty škodí. Běžně dostupné laky totiž obsahují řadu nebezpečných chemikálií.

Umývat si ruce mýdlem každou hodinu rozhodně není pro tělo přirozené. Stejně tak, jako není správná přehnaná hygiena, nedoporučuje se ani příliš důkladná péče o nehty. Jednoznačně i tady platí, raději používat kvalitní přípravky a vyhýbat se zbytečné chemii.

Čemu se při péči o nehty vyhnout 

Škodlivé vysušování

Zvykli jsme si neustále drhnout ruce mýdlem, ale ve skutečnosti bychom si mnohdy vystačili jen s vlažnou vodou. Přehnaná hygiena prokazatelně páchá víc škody, než užitku. Vysušenou kůži na rukou pak zase mažeme všelijakými krémy, o jejichž složení často nemáme ani potuchy. Ještě více nebezpečí se skrývá v lacích na nehty, které mohou nehty extrémně vysušovat a dokonce ovlivnit i náš celkový zdravotní stav. 

Rakovinotvorná chemie na rukou

Při nákupu laku na nehty bychom se měli vyhýbat zejména velmi toxickým přísadám, včetně toluenu, formaldehydu a dibutyl ftalátu (DBP). Toluen je známý svými halucinogenní účinky. Při jeho používání dochází k odbourání mozkové tkáně a vliv má také na centrální nervový systém. Formaldehyd je karcinogen a do laků se přidává, protože má vyrtvrzovací efekt a urychluje schnutí. Také DBP je nebezpečně karcinogenní. Laky dělá pružnější a odolnější. 

Odlakovače

Pokud používáme kvalitní laky bez škodlivých přísad, neuškodí nám. Problém je ale aceton v odlakovači. Podobně, jako i další rozpouštědla, která se používají v odlakovačích, může způsobit potrat nebo trvalé poškození plodu, vyvolávat alergické reakce, zarudnutí, zánět a další nepříjemné reakce kdekoli na těle. Vhodné není ani olupování laku, protože při něm se strhne i vrchní vrstva nehtu.

Umělé nehty

Přibývá odborníků, kteří od umělých nehtů odrazují. Obvykle se přilepují akrylovým lepidlem, které může obsahovat kyanoakryláty. Následně se používají akrylové a gelové nehty, které obsahují škodlivé látky, jako jsou metylometakryláty, ethylmetakryláty nebo peroxid benzylu. Takto dráždí sliznice a dýchací cesty, mohou způsobovat astma, neplodnost, nevolnost i bolest hlavy. Všeobecně se proto doporučuje raději pomocí kvalitní stravy ozdravit své nehty a nestydět se za jejich přirozený vzhled. Při lakování pak používat pouze kvalitní laky bez škodlivých chemikálií. Odlakovač používat opět kvalitní a rozhodně ne příliš často.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47