Nejčastější zlozvyky, kterými ničíte svoje vlasy

 Krása 
07. října 2017 15:21 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zlozvyky, které ničí kvalitu vlasů.  Shutterstock
Snažíte se o vlasy pečovat s maximální pečlivostí a možná vám ani nedochází, že některými běžnými „rituály“ vlasům spíše škodíte. Možná neděláte úplně všechny, ale minimálně v jednom se určitě poznáte.

Každodenní mytí vlasů

Nikdy nemyjte vlasy každý den. Při mytí vlasů totiž smýváte z vlasů přirozeně se vyskytující esenciální oleje. Vlasy jsou pak náchylnější k poškození. Ztrácí nejen svůj lesk, pružnost, ale častěji se lámou. A navíc váš účes vypadá zpravidla lépe následující den po umytí než bezprostředně po něm. Pokud chcete svým vlasům zachovat svěží vzhled a nedokážete se vzdát častého mytí vlasů, vyzkoušejte suché šampóny. Zbaví vás mastnoty a vydržíte minimálně další den bez mytí.

Další možností je mytí vlasů bez šampónu. Překvapí vás, jak vlasům prospěje! Jak na mytí vlasů bez šampónu si můžete přečíst v našem článku zde.

Špatný culík

Jestli vám hodně padají vlasy, dávejte si pozor na to, jak moc pevně utažený culík nosíte. Častý tlak, nebo spíš tah na vlasy prokazatelně zapřičiňuje jejich vypadávání, proto s ním mívají velký problém baletky, ale i modelky. Říká se, že vlasy padají i z důvodu stresu, ale ne vždy to má jen ten psychický původ. Když jsme totiž nervózní, často si za vlasy taháme, motáme je do různých drdolů a zase rozplétáme, a i tahle mechanická činnost může mít za následek tahání.

Často se to nejdříve projeví krátkými vlásky, tím chmýřím poletujícím kolem hlavy. Dost často jsou to vlasy, které jste si přílišným taháním polámala. A bohužel nedorostou, jsou tak slabé, že nakonec vypadnou. Mimochodem, do takto mechanicky poškozených vlasů je třeba zahrnout i zimní bundy, do kterých si vlasy tak často omylem přivíráme, a polámeme je tím. 

Rozčesávání od kořínků

Mokré vlasy jsou velmi citlivé a jakékoliv špatné zacházení je nesmírně poškozuje. Mokré vlasy rozčesávejte postupně od konečků po kořínky. Nesnažte se vlasy rozčesat od kořínků. Právě při rozčesávání mokrých vlasů jich ztrácíme nejvíce.

Zbytečné produkty

Olejíčky do vlasů jsou skvělá věc, a výrobci hlásí, že je o něj mezi zákaznicemi čím dál větší zájem. Je ale spousta žen, které je používají špatně, a tak mohou mít víc negativních než pozitivních účinků. Existuje totiž několik druhů olejů, každý vyživuje a "mastí" jinak. Ženy, které mají hodně suché vlasy, jsou šťastné, když narazí na olej, který na vlasech nechá téměř mokrý efekt.
Ten samý olej však ženám s normálními vlasy celý účes zkazí, sebere objem, a o pocitu čerstvě umytých vlasů už nemůže být ani řeč.

Dlouhé vlasy bez střihu

Tuhle chybu dělá spousta žen. Nechávají si narůst dlouhé vlasy, myslí si, že jsou snadnější na údržbu. Háček je v tom, že pokud si vlasy necháváte růst bez jakéhokoliv usměrňovacího zákroku, rozumějte bez sebemenšího zastřižení a s naprostou absencí střihu, pak vašim vlasům i vašemu účesu škodíte. Vlasy jsou vysílené, začínají se vysušovat a brzy na to i lámat. Pokud chcete tomuto scénáři předejít, dopřávejte si v pravidelných intervalech návštěvu u kadeřníka.

Příliš česání

Sice to popírá všechno, co vám maminka v dětství vtloukala do hlavy, ale časté česání skutečně může být spíš na škodu. Obzvlášť pokud máte vlnité či kudrnaté vlasy, můžete klidně hřeben používat jen výjimečně. Vaše vlasy budou vypadat mnohem lépe, když je budete pročesávat jen prsty. Udrží si totiž svoji přirozenou živou strukturu.
Česáním si však mohou škodit všechny ženy nezávisle na typu jejich vlasů, pokud používají špatný hřeben. Vyhněte se všem vyrobeným z kovu, které vlasy lámou a elektrizují. Pozor dejte na ostré hroty, které zase mohou podráždit pokožku a vytvořit lupy.

Sušení vlasů horkým vzduchem

Umyla jste si vlasy a potřebujete za chvíli odejít na pracovní schůzku? Jak to vyřešíte? Pravděpodobně sáhnete po fénu. Nastavíte ho na nejvyšší výkon a současně si zvolíte maximální teplotu. Vlasy začnete bombardovat horkým vzduchem… Tak to můžete věřit, že vaše vlasy vám nebudou rozhodně vděčné. V tom nejhorším případě si můžete vlasy dokonce spálit, v méně katastrofálním případě je „pouze“ vysušíte, a tudíž i poškodíte. Vlasy si fénujte proto vždy z dostatečné vzdálenosti. Zároveň si dejte pozor na přiměřenou teplotu vzduchu.

Sušení vlasů třením ručníku

Tento způsob sušení vlasů je velmi častý. Ženy si vlasy ihned po umytí začnou silně třít ručníkem, aby z vlasů odstranily přebytečnou vlhkost, následně vlasy do ručníku zabalí. Ani tento postup, ač je k vidění i ve filmech, nepatří zrovna k nejšetrnější vlasové péči. Vlasy můžete osušit rozhodně lépe. Ručníky jsou tvrdé a méně sají. K sušení proto zvolte raději hladkou bavlněnou látku, například dětskou plenu, vlasy do ní zabalte. Plena vstřebá přebytečnou vlhkost a nezničí vám vlasy jako ručník.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve