Jak správně vybrat bundu, která zahřeje na podzim, ale i v zimě?

 Krása 
13. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Móda a styl jsou důležité pro vyjádření vlastní identity, ale nemělo by se zapomínat ani na funkčnost. Shutterstock
Podzim je tu a dle odhadů na sebe ani zima nenechá dlouho čekat. Pokud právě zvažujete koupi zimní bundy, podívejte se, na co byste při výběru neměli zapomenout a na co si dát pozor.

Při rozhodování se nejspíš budete řídit nejprve svým citem a vkusem. Na tom není nic divného ani špatného, jen neupřednostňujte vzhled před funkčností, abyste pak v zimě nebyli nepříjemně překvapeni.

Podzimu vévodí kašmír a vlna

Pokud si pořizujete bundu nebo kabát do chladného podzimu, rozhodujte se podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejlepší volbou je kašmír a vlna, které vás dokonale zahřejí. Kašmír je dokonce ještě teplejší a kvalitnější než vlna, ovšem odpovídá tomu i jeho cena. Nevydrží však zdaleka tolik, co vlna. Ta se hodí jak pro podzim, tak pro zimu ve městě a vydrží déšť i sníh.

V zimě zahřeje nejvíc peří

Péřové bundy a kabáty jsou v zimě velmi oblíbené. Jejich tepelná izolace je vynikající a neváží téměř nic. Při výběru si však dejte pozor na to, z jakého peří je bunda vyrobena. Vždy by mělo jít o husí peří, nikoliv o levnější kachní nebo dokonce kuřecí. Nikdy byste nemohli požadovat stejné vlastnosti a navíc tyto při namočení silně zapáchají. Péřová bunda by ovšem ani tak neměla navlhnout, jelikož pak ztrácí svou izolační schopnost. S péřovou bundou se do lehkého deště můžete vydat jen v případě, že má vrchní vrstvu s vodním sloupcem.

K čemu je bunda určena

Při nákupu si také dejte pozor na to, k čemu je bunda určena. Velmi často se setkáte s označením „módní zboží“, stejně, jako třeba u bot. Taková bunda je pak vhodná tak maximálně na focení v ateliéru i přesto, že vy si myslíte, že je určena na hory. Jakmile se vám s bundou něco stane, nikdy na ni nebudete moci uplatnit reklamaci, protože jste ji zcela jistě používali v rozporu s doporučením výrobce.

Musí vám sedět

Důležité také je, aby vám bunda seděla. Pokud od bundy očekáváte, že vás bude v chladném počasí hřát, není rozumné koupit si takovou, která vás těsně obepíná. Pod takovou bundu si totiž asi jen stěží vezmete další vrstvy v případě, že se teploty ještě sníží. Zimní i podzimní bunda by měly poskytovat dostatek prostoru pro volný pohyb rukou a neměly by nijak omezovat v pohybu.

Jak pečovat o péřovou bundu

Některé lepší pračky mají přímo program „peří“. Pokud však vlastníte takovou, která tímto programem nebyla vybavena, můžete použít praní na 40 °C – jemné prádlo. Vždy však bez aviváže!

Rozhodě je pak důležité vysušit bundu v sušičce při teplotě kolem 50 °C, která peří vyhovuje. Nemáte-li ani sušičku, sušte bundu na ramínku a několikrát denně ji načechrávejte. V sušičce za vás tuto práci udělají speciální plastové míčky, které při otáčení bubnu sušené věci „naklepávají“. Bundu během pár hodin vyjmete z bubnu v původním stavu, zatímco při sušení na ramínku můžete čekat klidně týden. Jakmile bundu nevysušíte důkladně, může peří začít plesnivět.

Vlněné bundy a kabáty do čistírny

Klasické plstěné vlněné kabáty musí bez výjimky do čistírny. Pokud se navíc jedná o drahé druhy vln, kterou je například právě kašmír, platí to dvojnásob.

Pokud vás zajímá, jak se v chladných dnech zahřát i jiným způsobem, přečtěte si náš článek o podzimních nápojích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve