Dokonalá manikúra: Pozor na nejčastější chyby při pilovaní přírodních nehtů

 Krása 
29. října 2017 18:08 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pilování nehtů pomáhá předcházet jejich poškození, jak potvrzují rovněž odborníci ne péči o nehty Shutterstock
Upravené ruce jsou vizitkou každé ženy. Každá žena má jiný vkus a každá si může vzhledem k typu nehtu a tvaru nehtového lůžka dovolit něco jiného. Pro správné pilování nehtů je důležité, vybrat si k tomu správný pilník.

Úprava nehtů patří k pravidelným krokům naší péče o krásu. Ačkoli jsou nůžky součástí každé sady určené pro úpravu nehtů, používat by se měly jen tehdy, pokud jsou nehty příliš dlouhé. Odstřihněte nejdelší část nehtu a zbytek upravte pilníkem. Ten je základní pomůckou, která tvaruje.

Tvary nehtů můžete zvolit různé

Oválný tvar - Ovál je základní tvar, který se hodí pro krátké nehty a snadno se udržuje. Oválný tvar nehtu lichotí většině žen, protože evokuje jemnost a ženskost. Tento tvar je na vršku zakulacený a dává nehtům zaoblený tvar. U oválného tvarování není příliš podstatné, jestli je vaše nehtové lůžko dlouhé nebo krátké stejně jako vaše prsty. Tento tvar sluší vždy. Krátké lůžko opticky prodlouží a to dlouhé elegantně doplní.

Kulatý tvar - Kulatý nehet je více zakulacený než oválný. Strany takového nehtu jsou zakulacené, včetně vrchní části. Kulatý tvar je vhodný především pro krátké nehty. Pokud si nemůžete nebo nechcete nechat narůst dlouhé nehty, je pro vás kulatý tvar ideální. Nehet samotný by měl po úpravě přesahovat samotné nehtové lůžko jen velmi málo nebo skoro vůbec. Kulatý tvar také dobře vypadá na krátkých prstech a drobných nehtových lůžkách, u kterých by dlouhé nehty vypadaly nepřirozeně.

Hranatý tvar - Hranatý nehet má velice lehce zakulacené hrany a plochý vršek. Nehet tak získá obdélníkový tvar. Nejste-li si jisté, zda jsou vaše nehty dlouhé nebo krátké, budou pro vás ideální hranaté nehty. Správná délka, aby vám to slušelo, je taková, která prodlouží prsty, nehet však nesmí být příliš dlouhý. Okraj nehtu by měl přesahovat nehtové lůžko jen o pár milimetrů. Nezapomeňme také na správné zarovnání bočních stran. Ty musí být rovné a souběžné. 

Squoval tvar - (square/hranatý + oval/oválný = squoval) Tento druh je, jak už název napovídá spojením hranatého a oválného stylu. Nejvhodnější je pro dlouhá nehtová lůžka a delší prsty. Výborně se hodí pro nail-art a prstům dodává přímo luxusní vzhled. Tenhle zaoblený tvar je zakulacený, ale pořád si udržuje částečně čtvercový vzhled.

Mandlový tvar - Mandlový tvar je ideální pro dlouhá nehtová lůžka a delší prsty. Zaoblená úzká špička opticky zúží, a ještě prodlouží vaše prsty. S vhodným lakem můžete dosáhnout velmi elegantního vzhledu.

Špičatý tvar - Tohle je extrémnější verze kulatého nehtu. Špičatý nehet nemá rovnou nebo zakulacenou hranu, ale obě strany se setkávají v jednom špičatém bodě. Tento tvar dává nehtům dramatický vzhled, ale vyžaduje náročnější údržbu. Špičatého tvaru můžeme dosáhnout spíše jen s umělými nehty. Vhodné jsou pro středně dlouhé a delší prsty. 

Hranaté, kulaté, oválné - každá žena má svůj oblíbený tvar nehtu, který jí sedí a na který nedá dopustit. Pokud máte nehty příliš krátké, zkuste místo čtverce, mandle nebo špičky jednodušší tvar jako ovál.

Po úpravě do požadovaného tvaru je vhodné nehty přebrousit pilníkem, ale pozor na to, jaký druh pilníku zvolíte. Před pilováním nehtů byste si měli ruce pořádně umýt mýdlem a vodou a odstranit jakoukoliv špínu za nehty. Pokud máte nehty nalakované, nemusíte si je odlakovat, naopak se vám nalakované nehty budou lépe pilovat.

Po umytí rukou si nehty pořádně osušte, aby nezůstaly ani trochu vlhké. Nehty si nepilujte, pokud máte vlhké ruce nebo pokud jste si zrovna dali koupel. Povrch nehtů by měl být suchý a pevný, abyste si nehty při pilování nepolámaly. Na začátku nehty pilujte pomalu, nehty tak budou rovné a hladké. 

Je velmi důležité, jaký zvolíte pilník

Tvrdé a pevné nehty - potřebuje pilník vyšší hrubosti, o hrubosti 100
Středně pevné nehty, trochu třepivé - pilník hrubosti 120
Měkké tenké nehty - zvolíme jemný pilník o pilník hrubosti 180
Pro začištění hran či leštění nehtů - velice jemný pilník o hrubosti 240

Nejčastější druhy pilníků

Papírové pilníky - patří mezi nejrozšířenější a nejlevnější pilníky a jednoduše se s nimi piluje. K přírodním nehtům jsou také nejšetrnější. Prodávají se v různých hrubostech.
Skleněné pilníky - Jsou efektivní, ale méně šetrné k přírodním nehtům. Bývají dražší.
Kovové pilníky - Kovovým pilníkům se snažte se vyhnout, které mohou způsobovat lámání a třepení nehtů.

Postup při pilování

Starou známou pravdou zůstává, že byste měli používat správný postup. Je jednoduchý.
Vždy si položte pilník k nehtu kolmo. Abyste nehet "nepodpilovávali" ani naopak nesráželi horní hranu.
Pozor na nejčastější chybu, které se dopuští většina žen i mužů. Nejezděte pilníkem zprava doleva, zleva doprava a zase zpět. Tím nehet pouze narušíte a přispějete ke třepení nehtů. 
Vyberte si jen jeden směr a ten opakujte, dokud nehet není dostatečně krátký a upravený. To je velmi důležité. Když jste s délkou spokojeni, začněte dolaďovat hrany, abyste docílili požadovaného tvaru nehtu.
Pilníkem o hrubosti 240 nakonec dočistíte a dohladíte hrany nehtu.

K pilníku byste měly mít i leštičku, která má nejméně tři různé strany. Jednou jemně setřete povrch nehtu, druhou ho vyhladíte a třetí vyleštíte. Nezapomínejte také na odstranění přebytečné nehtové kůžičky a regenerační péči.

Celkový dojem z perfektní manikúry pak jen vylepšíte pěstěnou a hladkou pokožkou dlaní. Nezapomeňte tedy pravidelně používat výživný krém na ruce, obzvláště v suchých a studených měsících.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve