Jak správně skladovat kosmetiku, abyste prodloužila její životnost

 Krása 
13. listopadu 2017 07:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Veškeré kosmetice doslova škodí světlo a hlavně vlhko Shutterstock
Není snad ženy, která by nepoužívala kosmetiku. Některým se však všechny ty tubičky, flakony či kelímky hromadí v koupelně na polici, pračce nebo na nočním stolku v ložnici. Jenomže to nejsou zrovna příliš vhodná místa ke skladování těchto, mnohdy drahých, výrobků.

I kosmetika má totiž svou životnost a pokud ji neskladujete správně, můžete její trvanlivost i výrazně zkrátit!

Všechny kosmetické prostředky mají dobu trvanlivosti. Jinou kosmetiku používáme v létě, jinou máme zase na zimu. A obzvlášť make-up, protože během roku se nám mění odstín pleti. Takže v zimě, kdy máme pleť obvykle světlejší, už nemůže používat make-up, který jsme nosili v létě. Určitě ho kvůli tomu nevyhazujte. Pokud jej dobře uskladníte, stejně jako další kosmetiku, tak vězte, že ho budete moci příští sezonu klidně bez obav zase používat. A zkusit pak můžete i pár super kosmetických vychytávek, o kterých jsme psali zde.

Pozor na vlhko a světlo

Veškerá kosmetika je hodně háklivá na dvě věci, a to na vlhkost a světlo. Obzvlášť v koupelně, kde je často vysoká koncentrace vlhkosti, což je ideální prostředí pro množení bakterií. Na poličkách jsou zase všechny produkty vystaveny světlu a nezáleží, zda dennímu či elektrickému. Ale ani jedno jim nedělá dobře. Stejné to je i se změnami teplot. Pokud tedy vaše kosmetika výrazně změní barvu, konzistenci nebo aroma, pryč s ní. Jinak se vystavujete riziku vzniku alergické reakce.

Make-up potřebuje sucho

Krémový make-up nejlépe schovejte na tmavé, chladné místo. Nemusí to být nutně do lednice. Tam dejte balení, které ještě nemáte otevřené. Čas od času očistěte krček tubičky či flakonu a vnitřní část víčka. Bakterie jsou velmi zákeřné a na rukou jich máme opravdu hodně.

Rtěnky a krémová líčidla

Rtěnky mají při pokojové teplotě trvanlivost okolo dvou let. Pokud je balení zavřené, v ledničce se jejich životnost prodlouží. Podobně jsou na tom krémové oční stíny, tvářenky i rozjasňovače. Pokud však změní barvu, tvar nebo vůni, vyhoďte je.

Řasenky pravidelně obměňujte

Pokojová teplota nevadí ani řasenkám. Jenom myslete na to, že je potřeba maskaru po půl roce vyměnit. Hlavní důvod je ten, že se v ní může za několik měsíců nahromadit spoustu bakterií a protože jsou oči velmi citlivé, mohlo by to vést i k zánětu spojivek.

Parfémy a toaletní vody do temna

Teplo parfémům rozhodně neprospívá. Proto je lepší vyhledat chladnější a tmavé místo. Světlo totiž může působit na aroma, které by se vám potom vůbec nemuselo líbit. Pokud uvidíte, že vaše voňavka viditelně změnila barvu, raději ji už nepoužívejte.

Laky na nehty do lednice nepatří

Lak na nehty do lednice určitě nedávejte. Uskladněte jej na tmavém místě. Důležité však je, aby lahvičky byly vždy dobře uzavřené.

Krémy a séra jsou citlivá na vzduch

Séra jsou obecně citlivá na vzduch, světlo a teplo, a tak je lepší je kupovat s pumpičkou. Pozor na séra, která obsahují vitamin C. Na vzduchu totiž mohou oxidovat. Jinak nejenom séra, ale i krémy se doporučuje skladovat při teplotě kolem 12 stupňů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47