Jak mít v zimě nádherně hebkou pokožku? Poradíme vám pár fíglů

 Krása 
26. prosince 2017 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani v zimě nemusí vaše pleť připomínat struhadlo Shutterstock
Mít hebkou pokožku je snem snad každé ženy. Naštěstí nejde o nic nemožného. Pokud se naučíte dodržovat pár jednoduchých tipů, vaše suchá pokožka získá opět svoji přirozenou svěžest a krásu.

Získat hebkou pokožku nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Je třeba se držet několika zásad a vaše kůže bude už za pár týdnů vypadat o poznání lépe. Je třeba změnit nejen přístup k péči o své tělo, ale i životosprávu.

Teplá koupel

Obzvláště v chladnějších měsících touží zejména ženská pokožka po teple. V chladu má totiž o tři stupně nižší teplotu než ta mužská. Krevní oběh se zpomaluje, buňky trpí nedostatkem kyslíku, a pokožka ztrácí svoji vláčnost.

V tomto období není nic lákavějšího než horká koupel. Klidně si ji dopřejte, ale pokud máte suchou pleť, přidejte do vody také nějaký olejový příprvek, který vaši kůži příjemně zvláční. A pokud máte opravdu velmi suchou pleť, nezapomeňte ani na péči o tělo po koupeli. Aby se vaší pokožce dostalo co největší dávky hydratace, natřete ji ve chvíli, kdy je ještě vlhká. O tom, jak poznat, že používáte špatný krém na obličej, jsme psali zde.

Zvlhčete vzduch

Suchá pokožka a nepříjemný pocit svědění během chladnějších měsíců jsou často způsobeny suchým vzduchem z radiátorů. Kvůli ústřednímu topení klesá vlhkost v pokoji či kanceláři z ideální úrovně 40 až 60 procent na 25 procent, což odpovídá pouštním podmínkám.

Vzduch můžete zvlhčit například tak, že budete v místnosti pěstovat pokojovou lipku, šáchor hlíznatý, zelenec nebo papyrus. Jsou to nejúčinnější pokojové zvlhčovače. Okolo 98 procent vody, kterou vstřebají, vypařují zpět do místnosti. Pokud nemáte dobré podmínky na pěstování kytek, postavte na radiátory několik misek s vodou.

Vyřaďte kořeněná jídla

Mějte také na paměti, že suchá pokožka nemá ráda ostré jídlo. Koření jako pepř, chilli a zázvor často způsobují její zarudnutí a pocity napjatosti či horka. Ani sůl není příliš dobrý nápad, protože ta pokožku vysušuje. Proto je mnohem lepší jídla dochucovat čerstvými bylinkami, které jsou také skvělým zdrojem vitaminů a minerálů.

Omezte prací prášek

Kvalitu pleti olivňuje i způsob, jakým perete prádlo. Čím méně přijde vaše pokožka do styku s tensidy v pracích prostředcích, tím lépe. Zbytky těchto prostředků v oděvech po praní mohou vaši pokožku dráždit, tak je používejte s opatrností.

Používejte jen minimální množství pracího prostředku a vyhněte se používání voňavých aviváží a změkčovadel na ručníky či ložní prádlo.

Hodně pijte

Jednou z příčin suché pokožky je dehydratace organismu. Pijte proto dostatek vody.

Každý by měl denně vypít minimálně dva litry tekutiny. Pokud nemáte dostatek vody, vaše pokožka bude suchá a také vás mohou trápit bolesti hlavy.

Dopřejte si zábaly

Velmi suché partie pokožky, jako jsou holeně, lokty, lýtka a ramena potřebují občas také extra dávku intenzivní péče. Jednou týdně naneste bohaté množství výživného tělového mléka na suchá místa pokožky a přikryjte či obalte potravinovou fólií.

Pro maximální účinek se na 15 minut pohodlně usaďte pod deku a relaxujte. Po sejmutí fólie vmasírujte zbytky přípravku do pokožky.

Vychutnejte si masáž

Jemná masáž je dokonalým pomocníkem proti stresu a má také blahodárné účinky pro vaši pokožku. Pokožka je velmi citlivý smyslový orgán, který přenáší příjemné pocity do vašeho mozku, a ten okamžitě reaguje uvolňováním endorfinů - hormonů dobré nálady.

Masírováním zároveň zamezujete tvorbě stresových hormonů, jako je adrenalin a kortizol. Napětí se ztrácí, metabolismus se vrací do optimálního chodu a také buněčná aktivita funguje, jak má - a to včetně buněk vaší pokožky.

Navštivte saunu

Horkým tipem pro suchou pokožku je rozhodně návštěva sauny. Horko vám otevře póry a metabolismus pokožky pak funguje dvakrát rychleji než za normálních podmínek. Pokud po posledním kole saunování nanesete na pokožku výživné tělové mléko, jeho aktivní složky se do ní vstřebají ještě účinněji.

Sportujte

Když je venku zima, naše tělo nastartuje chytrý program pro zachování tepla. Nejdříve omezí krevní oběh ve vnějších vrstvách pokožky. To znamená, že buňky dostávají z těla méně živin a hydratace. Suchá pokožka je tedy ještě sušší. Sport je jedním ze způsobů, jak zlepšit zásobování pokožky živinami.

V létě je vhodné běhání, rychlá chůze a kolo. V chladnějších měcících můžete vzkoušet třeba mini trampolínu. Pomalý běh nebo skákání na místě nastartuje každou buňku vašeho těla. Výsledky se dostaví už za deset minut.

Nezapomeňte na relaxaci

Stav naší pokožky souvisí do určité míry také se stavem naší mysli. Přílišný stres oslabuje náš imunitní systém, poškozuje ochranné mechanismy pokožky, a ta pak ztrácí mnohem více vlhkosti. Pomoci vám mohou krátké relaxační pauzy během dne. Stačí opravdu pár minut denně zavřít oči, o ničem nepřemýšlet a jen v klidu meditovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47