Vyrobte si vlastní barvu na vlasy. Bude bez chemie a ještě vaši hřívu perfektně vyživí

 Krása 
26. března 2018 06:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chemické barvení vlasy ničí, lze ho nahradit bylinami Shutterstock
Pokud už máte dost chemického obarvování vašich vlasů, existuje jednoduché řešení. Vyrobte si doma vlastní barvu na vlasy. Bude bez chemie a vaše vlasy navíc do sebe dostanou pořádnou dávku výživy.

Domácí bylinkové barvy dokáží spolehlivě vaši původní barvu krásně oživit a zakrýt šediny. Výroba barvy přitom není nijak náročná a zvládnout by to měl úplně každý. Hlavní výhodou přírodní barvy je, že vaši hřívu navíc vyživí, ochrání a posílí.

Pokud jste v obarvování vlasů přírodními barvami začátečník, měli byste vědět, že účinek je kumulativní. Takže na začátku možná ani žádnou velkou změnu v barvě nepoznáte, výsledek se obvykle dostaví až po opakované aplikaci. Pokud si nejste jistí, před prvním použitím vyzkoušejte barvu na malém pramínku vlasů.

Hnědovlásky

Pokud jste hnědovláska a toužíte po oživení vaší původní barvy, můžete si doma spařit dubovou kůru a koupat v ní své vlasy. Podtrhnou vaši přirozenou barvu, anebo vám je ještě ztmaví. Další dobrou volbou je odvar ze skořápek vlašských ořechů, který vám zaručí tmavý odstín vašich vlasů.

Na výrobu domácí barvy pro hnědovlásky budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 10 g listu rozmarýny
  • 10 g listu kopřivy
  • 10 g šalvěje
  • 10 kapek extraktu z rozmarýny (můžete si ho udělat nebo koupit) – funguje jako konzervant, pokud ho vynecháte, což můžete, dělejte si barvu po čtyřech dnech čerstvou – voda s bylinami bez konzervace se rychle kazí
  • 1 lžičku slupek z vlašských ořechů
  • prázdnou a čistou lahvičku na sprej o obsahu 100 ml

Bylinky a šlupky povařte ve vodě asi 30 minut až bude voda velmi tmavá. Nechte vychladnout a pak důkladně přeceďte, přidejte extrakt z rozmarýny. Přelijte do lahvičky se sprejem a uchovávejte v chladu.

Aplikujte na vlasy každý den asi hodinu před sprchováním, pak normálně smyjte. Opakujte, než dosáhnete požadovaného odstínu.

Blondýnky

Jestliže máte světlé vlasy a chcete je mít stále hezky blonďaté, můžete si po běžném umytí vlasů nanést na vlasy šťávu ze tří citrónů a nechat chvíli působit. Na závěr vlasy dobře propláchněte silným odvarem z heřmánku. Je možné také vlasy namáčet přímo do velmi silného heřmánkového odvaru, který bude mít sytě žlutou až oranžovou barvu. Tato procedura vám zaručeně zesvětlí vlasy a budou se vám nádherně lesknout.

Pro zesvětlení vlasů se také doporučuje pobyt na přímém slunci. Pokud si ještě k tomu nanesete na vlasy patřičné množství citronóvé šťávy smíchané s vodkou, úspěch je zaručen.

Na výrobu barvy pro blond vlasy budete potřebovat:

  • 20 g květu heřmánku
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 10 g květu měsíčku lékařského (pro zlatavý nádech – je možné vynechat)
  • prázdnou a čistou lahvičku na sprej o obsahu 100 ml

Připravte si velmi silný odvar z heřmánku – budete potřebovat jen 50 ml, takže použijte malé množství vody. To stejné platí pro měsíček – toho bude třeba jen 25 ml. Důkladně přeceďte.

Do lahvičky se sprejem nalijte oba čaje a citrónovou šťávu. Nastříkejte na vlasy nejméně dvě hodiny před mytím, můžete nechat ve vlasech i celý den. Obě bylinky obzvlášť dobře barví, pokud jsou vystaveny vlasy slunci, pokud je to možné, běžte ven. Opakujte dle potřeby do dosažení požadovaného odstínu.

Zrzky

Pokud se pyšníte vlasy jako oheň a ohlížíte se po přírodní barvě na vlasy, je nejlepší sáhnout po henně, která se dle odstínů dá použít na obarvení jakýchkoli vlasů, od světlých až po tmavé. Ale pozor! Vždy je ztmavuje, není možné s ní vlasy zesvětlit!

Použití je napsáno na každé krabičce, nejčastěji rozmícháte prášek v horké vodě a směs aplikujete na vlasy, kde ji necháte klidně i několik hodin působit. Kromě patřičného zabarvení, které také závisí na tom, jak dlouho hennu na vlasech necháte působit, dodá vašim vlasům i spoustu vitaminů a jiných cenných látek a krásně vám vlasy zregeneruje. Nezapomeňte ovšem na velmi důkladné vymytí henny z vlasů po jejím použití. O barvení vlasů pomocí henny jsme blíže psali zde.

Pokud nechcete použít hennu, zkuste ješě jednu možnost. Na tu budete potřebovat:

  • 500 ml vody
  • 20 g květu měsíčku lékařského
  • 20 g okvětních lístků ibišku (lze nahradit i plody šípku)

Květy povařte na mírném žáru 30 minut a pak nechte louhovat dalších 20 minut. Pečlivě zceďte a uchovávejte v lednici. Aplikujte každý den do dosáhnutí požadovaného tónu. Přelijte barvou umyté vlasy a potom opláchněte. Tato barva neobsahuje žádný konzervant, proto je nutné ji spotřebovat do čtyř dnů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve