Nejhloupější mýty spojené s hubnutím. Věříte jim také?

 Krása 
03. května 2018 15:28 / Gabriela Opltová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kolem hubnutí panuje velké množství polopravd a mýtů Shutterstock
Mezi radami na téma, jak zhubnout, se bohužel najde mnoho omylů a mýtů. O jaká tvrzení jde a co musíme vymazat z naší hlavy jednou provždy? Představujeme vám největší lži spojené s hubnutím.

Ideální dietní snídaně?

Müsli je poměrně zdravé, dietní ale zpravidla není. S výjimkou neochucených cereálií obsahuje většinou plno cukru. A navíc po sladkém müsli dostanete brzy hlad. Kalorií přitom má často víc než stejné množství čokolády. Cornflakes navíc obsahují nadměrné dávky soli. V tomto ohledu dokonce trumfnou i bramborové chipsy. 

Jedno jídlo denně?

Opak je pravdou. Ideální je jíst sedmkrát denně, ale malé porce. Organismus má totiž paměť. A když některé jídlo pravidelně vynecháváte, tělo má tendenci ukládat si zásoby energie na horší časy. Samozřejmě ve formě tuku. Po každém jídle se pak navíc zhruba na dvě hodiny rozjede metabolismus o 20 až 30 % rychleji. Vůbec nejhorší je ale vynechávat snídani.

Poslední jídlo nejpozději v 17 hodin

Pokud chodíte spát ve 20 h, pak ano. Ale jinak? Pokud tělo nedostává svůj příděl živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a připravovat se na delší hladovění. Jíst se tedy má i večer, zhruba tři hodiny před spaním. Jak nastartovat metabolismus jsme psali v jiném článku.

Hubne se po tukožroutské polévce?

Po týdenní konzumaci slibuje zeleninový vývar z celeru, zelí, cibule, rajčat a paprik úbytek o 4 až 5 kg tělesné hmotnosti. Není to ale proto, že by polévka „žrala tuky", ale protože obsahuje minimum kalorií a tělo si chybějící látky začne brát jinde. Kila sice letí  dolů, ale jde z velké části o ztrátu vody. Tukové buňky v těle zůstanou a při následném návratu k běžné stravě se „nafouknou" ještě víc.

Po light potravinách se netloustne

Light potraviny mají méně tuku, případně cukru. To je pravda. Ale obsahují různá zahušťovadla a škroby, které  energetický příjem zase zvyšují. Určitě neplatí, že místo jednoho klasického jogurtu můžete klidně sníst dva light. A navíc pokud je jídlo úplně bez tuku, chutná mdle. Výsledkem je to, že nízkotučné potraviny vyvolají chuť na něco opravdu „dobrého".

Hubne se po ananasu? 

Sice se traduje, že ananas obsahuje enzym bromelin, který útočí přímo na tukové buňky a pomáhá přeměně tuků ve svalovou hmotu, jde ale jen o babské povídačky. Bromelin jako enzym štěpící bílkoviny nedokáže prostupovat skrz stěnu střeva a na podkožní tuk nemá žádný vliv. Za  snížení hmotnosti při ananasové dietě může hlavně výrazné snížení energetického příjmu. Tělo sice dostane vitaminy, ale při nedostatku bílkovin hrozí ztráta svalové hmoty.

Vynechám tuk a zhubnu

Určité množství správného tuku (nenasycených mastných kyselin) je pro tělo důležité. Brání totiž cévním a srdečním chorobám. A navíc, jak již výše zmíněno, ve většině light produktech je tuk nahrazen cukrem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47