Máte křečové žíly a chodíte na sluníčko? Zaděláváte si na pořádný problém

 Krása 
04. května 2018 11:18 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sluněním si problémy s křečovými žílami jen zhoršíte Pixabay
Vystavovat se slunečním paprskům je sice pro mnohé velmi příjemné, ale není to ten nejlepší nápad. A to nejen z důvodu rizika vzniku rakoviny kůže, ale také kvůli případným křečovým žilám. Pokud jimi trpíte, je nerozumné s nimi pobývat delší dobu na slunci.

Už nemáte nejdokonalejší nohy na světě a nějaké ty "křečáky" či metličky se objevují? Pokud vás napadne, že nejlepší bude, když si nohy hezky opálíte a tím to zakryjete, tak...Stop. V tomto případě je nutná veliká opatrnost. Sluneční paprsky totiž oslabují vrstvy pokožky, takže je pak méně schopná vyrovnat se s problémy spojenými s křečovými žilami či metličkami.

Právě metličky se vyskytují nejen na lýtkách, ale také na stehnech, na břiše, hrudníku a také na obličeji. Jejich vznik způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Jenže právě zvýšené vystavování se slunečním paprskům může vznik metliček podpořit.

Jak paprsky škodí 

Častý a dlouhý pobyt na slunci totiž vysouší a poškozuje pokožku, která pak ztrácí kolagen. Ten je zodpovědný za plasticitu kůže, a pokud kolagen chybí, není dostatečně chráněná a nemůže aktivně pracovat. Jakmile pokožka není elastická a nemůže se rozpínat, aby se mohla krev v žilách pohybovat, začnou se vytvářet křečové žíly.

Pozor na pigmentaci

Jedním z dalších problémů, které způsobuje zvýšená expozice slunce na křečové žíly a metličky, je nepřirozená pigmentace na pokožce. 

Takže čím více se budete slunit, tím více pigmentace se bude na vaší kůži tvořit. Vyhýbejte se slunci zejména v době mezi 10. a 15. hodinou a používejte opalovací krémy s vysokým UV filtrem. A dejte pozor i na opalování, když jste těhotná. Píšeme o tom zde

Péče se vyplatí

Pokud jste se v minulosti často opalovali a používali místo kvalitních opalovacích krémů jen „dětské“ olejíčky, pak jste zřejmě dovolili slunečním paprskům, aby vnikly do pokožky a poškodily ji.

Vaše kůže už pravděpodobně nikdy nebude taková jako dříve, ale s pomocí kvalitních kosmetických přípravků můžete zachránit, co se dá. Existují speciální krémy na křečové žíly či přípravky, kterými můžete metličky zakrýt a pokožku opticky omladit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod