Pleť miluje jahody. Udělejte si jednoduché a levné masky

 Krása 
02. června 2018 10:44 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jahody obsahují alfa-hydroxy kyselinu, která je využívána pro redukci vrásek Shutterstock
Jahodová sezona je tady. Dopřejte si toto oblíbené ovoce nejenom zevnitř, ale také z venku. Jahody jsou totiž skvělou kosmetickou ingrediencí, která umí zatočit třeba s akné nebo celulitidou.

Jahody přináší radost nejenom při jejich mlsání. Mají také blahodárné účinky na naši pleť. Jahody jsou totiž bohaté na alfa-hydroxy kyselinu, která je využívána pro redukci viditelnosti vrásek a drobných pigmentových skvrn. Napomáhá také regenerovat pokožku spálenou sluncem, efektivně léčí akné a bělí kůži. Z jahod si můžete vytvořit levnou letní pleťovou masku, nebo dokonce vlasový zábal pro vysoký lesk vlasů. Vyzkoušejte pár jednoduchých receptů.

Jahodovo-medová

Rozmačkejte 8 čerstvých jahod, přidejte 2 lžíce medu, 1 lžíci olivového oleje, pár kapek citronové šťávy. Naneste na pleť a nechejte 10 minut působit. Poté smyjte vlažnou vodou a aplikujte běžný denní krém. Pokud máte mastnou pleť, vynechejte olivový olej a naopak přidejte citronovou šťávu. Pro suchou pleť naopak přidejte olej a uberte množství citronové šťávy.

Jahodovo-bramborová

Hrst lesních či zahradních jahod rozmačkejte s trochou mléka a přidejte 2 vařené rozmačkané brambory. Vše utřete na jemnou kaši. Naneste na vyčištěný obličej a nechejte působit v klidu 20 až 30 minut, potom smyjte vlažnou vodou. Tato maska regeneruje a tonizuje pleť.

Jahodový zábal

Rozmačkejte asi 8 jahod s 1 lžíci majonézy nebo smetanou a olivovým olejem. Vzniklou směs naneste na vlasy a nechejte působit 15 až 20 minut. Pro zvýšení výsledného efektu vlasy zabalte do fólie a teplého ručníku. Poté opláchněte. Pokud vás trápí mastné vlasy, zkuste jablečný zábal. O tom, jak si ho udělat i o dalším využití jablek v kosmetice, jsme psali zde

Jahody na zuby i chodidla

Bělicí schopnost jahod lze využít i pro zářivý úsměv. Jahody jednoduše rozmačkejte a použijte jako zubní peeling. Pouze dejte pozor, aby v mezizubních prostorách nezůstala semínka! Ta se naopak budou perfektně hodit při peelingu pro hladká chodidla. Rozmačkané jahody smíchejte s koupelovou solí a olivovým olejem, aby vznikla pevná pasta. Využijte ji k okamžité masáži, která odstraní odumřelou kůži. 

Zábal na celulitidu

Jahody rozmačkejte s trochou olivového oleje a koupelovou solí. Tuto směs aplikujte před sprchou na problémové partie a pořádně promasírujte. Nakonec smyjte.

Pozor na alergie

Ač mají jahody mnoho prospěšných účinků, mohou zároveň vyvolat i silnou alergickou reakci. Nejprve zkuste malé množství nanést na předloktí a chvilku počkat, jestli vaše pokožka bude reagovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod