Odlíčená pleť ještě neznamená, že je vyčištěná. Vyvarujte se největších chyb

 Krása 
19. června 2018 13:55 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pleť je třeba denně odlíčit a očistit Shutterstock
Pokud se denně líčíte, je třeba se stejně pravidelně věnovat i správnému odlíčení pleti. Ovšem ani odlíčená pleť ještě není zárukou toho, že vaše pokožka bude zároveň perfektně čistá. I při tak běžné činnosti, jako je odlíčení, dělá mnoho žen stále řadu chyb.

Najít si denně čas na odlíčení se opravdu vyplatí. Pleť pak netrpí na pupínky či otoky kolem očí. Pokud navíc dodržíte správný postup, získáte kromě odlíčené pleti i něco navíc - vaše kůže bude čistá a zároveň budete mít zdravější tón pleti.

Spěch nikam nevede

Zná to asi každá žena. Únava po celém dni s vámi někdy tak zamává, že odličování doslova pofackujete nebo ho zcela vynecháte a jdete spát nalíčená. Když se vám toto stane opravdu jen jednou za dlouhý čas, nic se neděje. Pokud se vám to ale stává často, je to obrovská chyba. Kromě toho, že vaše pleť trpí, tak si také uvědomte, že všechny krémy a další pěsticí přípravky se nejlépe vstřebávají do perfektně odlíčené a čisté pleti.

Na odlíčení si je zkrátka potřeba udělat pár minut čas. A taky je nutné zvolit vhodné přípravky. Micelární vody jsou sice ideální záležitostí na skutečně rychlé odlíčení, ale často jsou krátké například na řasenku či oční linky. Na oblast očí, která je zároveň nejcitlivější, proto použijte speciální odličovač očí či odličovač na olejové bázi, který snadněji rozpustí líčidla a zároveň křehkou pokožku očního okolí nevysušuje.

Záleží i na typu pleti

Při odličování věnujte pozornost i tomu, jaký typ pleti máte. Suché pokožce bude lépe vyhovovat odlíčení olejem či pleťovým mlékem, zatímco pleť mastnější uvítá jemnější konzistenci odličovače.

Nezaměňujte pak čištění pleti s odličováním a dopřejte své pokožce dva kroky. Správné čištění pleti totiž probíhá dvakrát - v prvním kroku odstraníte make-up, povrchově usazené nečistoty a přebytečný kožní maz, zatímco při druhém čištění pleť skutečně vyčistíte do hloubky. Na obě dvě fáze můžete používat ten samý přípravek nebo si nakombinovat postup pomocí dvou různých produktů.

Pozor na vodu

Na první pohled by se mohlo zdát, že voda z kohoutku nemůže vaší pokožce nijak ublížit. Tak jednoduché to ale není. Voda totiž může často způsobovat vysušení pokožky a podporovat vznik dermatitid.

Pokud máte citlivou pokožku a obyčejná voda je pro vás přílišný dryák, zkuste se odličovat pouze pomocí vatových tamponků bez použití vody. Nejen pro citlivou pleť pak není vhodné pokožku přehnaně drhnout - mohla by se podráždit a dokonce spustit tvorbu pupínků.

Jak se správně odlíčit make-up

Pořiďte si kvalitní odličovač a lehce ho vmasírujte do pleti rukama nebo mušelínovým hadříkem. Pokud nosíte hodně make-upu, doporučují odborníci vyčistit pleť dvakrát. Jednou pro odstranění líčení a podruhé pro důkladné dočištění. Nezapomeňte vyčistit make-up i z pleti krku.

Jako součást odličovacího rituálu můžete použít i čisticí strojek, který odstraní nečistoty a make-up usazené hluboko v pórech. Strojek se zároveň postará o čistší, projasněnější tón pleti. Na závěr použijte pleťovou vodu, která vyčistí poslední stopy make-upu.

Proces odlíčení a čistění pokožky pak zakončete tonikem, jenž pomůže stáhnout póry a příjemně pokožku prokrví a vypne. Pak už stačí nanést váš oblíbený noční krém či olej.

Odlíčení tekuté a dlouhotrvající rtěnky

Olejové složení odstraňte běžným odličovačem. Netahejte za pleť ani na ni netlačte třením, aby nedošlo k poškození rtů. Pak naneste na rty trochu balzámu na suché rty a nechte ho tři minuty působit. Navlhčete hadřík teplou vodou a setřete zbytky barvy ze rtů. Pro hydrataci rtů naneste další vrstvičku balzámu na suché rty. O vychytávce v podobě slupovací rtěnky jsme psali zde.

Jak na voděodolnou řasenku

Pokud s oblibou používáte voděodolnou řasenku, rozhodně se vyplatí investovat do kvalitního odličovače voděodolných líčidel.

Naneste ho na vatový tampón a přiložte na deset vteřin na oko. Oční make-up tak bude mít čas se rozpustit. Setřete a opakujte. Netahejte za pleť očí - mohlo by to vést k zarudnutí, jemným linkám a vypadávání řas. Opakujte i na spodní linii řas a odstraňte i poslední zbytky řasenky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47