I lodičky mohou být pohodlné. Nesmíte ale podcenit jejich výběr

 Móda 
29. prosince 2017 09:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v lodičkách lze chodit bez utrpení Shutterstock
Pro některé ženy jsou lodičky součástí pracovního dress code, jiné si je berou jen při slavnostnějších příležitostech. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, jedno by měly mít lodičky společné - musejí být pohodlné.

Když už si žena obuje lodičky, s největší pravděpodobností je bude mít na nohách několik hodin, mnohdy i celý den. Pohodlí je tak opravdu důležité. Ani vysoké podpatky totiž ještě nemusejí nutně znamenat, že musíte v botách trpět jako zvíře. Klíčový je výběr lodiček. Poradíme vám, na co si dát před koupí pozor. O tricích a tipech, jak vydržet v podpatcích, jsme psali i zde.

Materiál

Materiál zcela zásadním způsobem ovlivňuje, jak dobře se budete na podpatcích cítit. Do kožených bot se vyplatí investovat zejména proto, že na noze postupně měknou a tvarují se podle vašich chodidel.

I syntetické materiály umí ovšem dnes výrobci udělat pohodlné. Je ale potřeba hned při nákupu bedlivě ohlídat, jak bota na noze sedne. Zatímco u kožené boty byste měla mít nohu při prvním obutí těsnější, u syntetiky musí být nošení příjemné už od začátku. K povolení kožených lodiček si totiž případně dopomůžete lihem či mokrými ponožkami. Pokud vás ale tlačí syntetické boty, pravděpodobně je budete moct tak akorát darovat někomu s menším chodidlem.

Výška podpatku

Podpatek je často „nejbolavější“ částí lodiček. Je potřeba vybrat takový, který bude působit elegantně, a zároveň bude dostatečně pohodlný, aby se v botách dalo chodit celý den. Pokud s podpatky teprve začínáte a chcete se na nich naučit chodit, návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Je lepší nepřeceňovat své schopnosti i možnosti a raději volit výšku podpatku, na kterém jste si jistá. Zároveň také platí pravidlo, že čím vyšší podpatek je, tím by měl být širší, abyste v něm vydržela déle než pět minut v obchodě. Odborníci doporučují, že by podpatky lodiček neměly přesáhnout výšku sedm centimetrů. 

Pokud ale nevíte, zda centimetr ubrat nebo naopak přidat, poproste kamarádku či personál obchodu, aby se podívali, jak v botách chodíte. Podlamují-li se vám při chůzi kolena a jdete v podřepu, je potřeba sáhnout po nižším podpatku. A když už budete podpatky zkoumat, prohlédněte si i to, zda jsou k podešvi kolmo.

Pevnost a stabilita podpatku je dalším základním předpokladem vašeho pohodlí. Vybírejte si takové boty, které mají silnější podpatek a pečlivě se v nich projděte, abyste zjistila, zda jsou boty dobře vyvážené. Službu udělá i robustnější klín, nezapomínejte ale na fakt, že boty na klínku jsou považovány spíše za volnočasovou obuv a pro formálnější příležitosti zkrátka nejsou vhodnou volbou.

Moderní technologie

I když to nemusí být na první pohled patrné, řada bot je dnes plná nejmodernějších technologií a vychytávek, které dělají chůzi na podpatcích mnohem příjemnější. Příkladem za všechny může být speciální patentovaná technologie Insolia, která umí rozložit tlak nohy rovnoměrně.

Technologie Insolia tak zajistí, že vaši váhu neponese pouze přední část chodidla, jak je tomu u běžných lodiček, ale vydržíte na nohou mnohonásobně déle. V botách budete také mnohem stabilnější, a navíc budete chodit narovnaná.

Boty zkoušejte na tvrdé podlaze

Při nákupu testujte boty na tvrdém povrchu. Pokud se projdete pouze po koberci, boty se mohou zdát měkčí a tudíž pohodlnější, nestyďte se tedy kousek poodejít a vyzkoušet boty na betonu nebo dlažbě. Příznivý vliv na pocit pohodlí má také množství výstelky v botě – pátrejte tedy po takových lodičkách, které jsou vybaveny měkkým polstrováním. Pokud jste si již pořídila boty bez výstelky a nyní vaše nožky trpí jejich tvrdostí, pomohou gelové vložky do bot.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod