I skvělý outfit můžete shodit špatnou barevnou kombinací

 Móda 
05. ledna 2018 14:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobře zkombinovat barvy je umění Shutterstock
Hodně lidí v módě zapomíná na správnou kombinaci barev. Jenže i střihově nebo materiálové dokonalý outfit bude vypadat ve výsledku příšerně, pokud podceníte správnou volbu barev. A naopak i pár lacinějším kouskům vhodná barevná kombinace vtiskne punc jedinečnosti. Poradíme, jak věci ve vašem šatníku nejlépe zkombinovat.

Dnešní móda je shovívavá v tom, že si můžete klidně dovolit pastelové odstíny, veselé barvy i staronovou klasiku. Kombinování výrazných barev a neutrálních tónů se promítá jak do jednotlivých modelů, tak do celých outfitů spolu s doplňky v podobě kabelek, obuvi a šperků. O tom, jak najít svůj vlastní módní styl, jsme psali zde.

Pastelové odstíny

Oblečení v pastelových barvách je pořád in. Velmi dobře působí například pastelový odstín modré s šedými podtóny. Netradiční spojení se skvělým výsledkem vytvoříte kombinací s oranžovou v barvě pomeranče.

Uklidňující šedozelená se vedle modrošedé řadí mezi největší favority slavných módních domů. Oba odstíny lze kombinovat s jemnými tělovými odstíny nebo pro větší efekt s o několik tónů plnější barvou modré a zelené.

Tlumená fialová je barvou pro výraznou osobnost. Nezapomenutelného spojení dosáhnete s teple červenou.

Hnědá s černou neladí

Jste příznivkyní spíše tmavých barev? Tak nemusíte měnit celý svůj šatník, ale pořiďte si pár barevných doplňků např. v neonových barvách, které krásně prozáří váš jinak barevně zamračený outfit.

Pokud se bojíte, abyste nevypadala s kombinací barev jako papoušek, vylaďte se pouze do dvou barev. Nestárnoucí klasika je černá a bílá, tyto barvy se hodí nejen k sobě, ale i k ostatním barvám. Krásně k sobě ladí také černá a růžová. Velmi pozitivní a veselou kombinací je tyrkysová s růžovou.

Pokud jste zastánkyní, že černá se hodí ke všemu, tak si dejte pozor na kombinaci s hnědou, se kterou černá nevypadá příliš dobře. Máte-li rádi hnědou, spíše ji doplňte zlatou nebo zelenou barvou.

Smaragdově zelená je hit

Velkým barevným hitem je už nějakou dobu také smaragdově zelená. Objevuje se na kalhotových kostýmech, sukních i trendy minišatech. Aby tato barva ale vynikla, musíte ji správně barevně zkombinovat.

A co se ke smaragdově zelené barvě nejlépe hodí? Perfektně ladí s různými zelenými odstíny, od žlutozelené, zelené s šedavými podtóny až po nejsvětlejší pastelové odstíny.

Barvy podle pleti

Některé barvy vypadají dobře na všech lidech, tmavých i světlých. Patří mezi ně například jasně červená, světle růžová, tmavě fialová nebo zelenomodrá. Pokud ale chcete zvolit barvy podle konkrétního typu pleti, může vám pomoci následující rozdělení:

Jarní typ

Jarní typy působí něžným dojmem. Pleť bývá světlá, s průsvitným, nazlátlým tónem, často mívá sezonní pihy. Rty jarního typu mohou být drobně namodralého podtónu, růžové až světlounce červené. Barva očí bývá světle modrá, sytě modrá, šedomodrá, šedozelená nebo oříškové hnědá. Plavá nebo světle hnědá barva vlasů mívá zlatavé tóny.

Těmto ženám sluší světlé, jemné odstíny – jemně růžová, růžová, tyrkysová, béžová, zlatavá, světlé a zlaté odstíny hnědé, meruňková, zelenomodrá, šedá a podobně, vzory může volit jemné a květinové. Černá, ale i čistě bílá barva v oblékání by měly být dle barevné typologie pro jarní typ úplně tabu.

Letní typ

Ženy letního typu se v něčem podobají typu jarnímu, jsou však „studenější“. Pro letní typ bývá nejobtížnější, aby se sám správně zvládl dle barevné typologie vyhodnotit, neboť varianty typu jsou rozličné. Pleť je velmi světlá, někdy olivová, výjimečně až tmavá. Barva vlasů bývá ve všech odstínech od světlé platinové až po tmavě hnědou. Variace barevnosti očí bývají rovněž širokého spektra, oči jsou barvy šedé, šedomodré, šedozelené, modrozelené, tmavě modré, oříškové až tmavě hnědé. Ženy letního typu jsou v našich končinách poměrně časté.

V oblékání může žena či dívka letního typu zvolit téměř jakýkoliv lehký pastelový tón, který má matný podtón šedivé nebo modré, sluší jí i různé kouřové tóny. Velmi dobře vypadají ženy letního typu v starorůžové, která ostatní typy spíše opticky tlumí, u těchto žen a dívek naopak podtrhuje jejich přirozenou krásu a šarm.

Podzimní typ

U podzimního typu se pleť často vyznačuje béžovou barvou do zlatava, meruňkovou nebo slonovinovou. Pokud má pihy, pak po celém těle. Tyto ženy se špatně opalují, rychle se na slunci spálí. Barva očí je výrazná, zářivá, jasně modrá, zelená, hnědá. Vlasy bývají plavé, hnědé nebo rusé, vždy se zlatým a rudým nádechem.

Olivově a hráškově zelená, khaki barva, rezavá, oranžová, měděná – to jsou všechno ty pravé barvy, které volí v oblékání rusovlasá žena či dívka podzimního typu.

Zimní typ

Typická pleť zimního typu je namodralého podtónu, porcelánová nebo s podtónem olivového zabarvení. Vlasy jsou tmavé, od tmavě hnědé, hnědočerné až po černé s namodralým odleskem, i řasy a obočí zimního typu jsou tmavé a výrazné. Barva očí převládá šedá, šedomodrá, tmavohnědá až černá, někdy ledově modrá.

Na rozdíl od ostatních barevných typů se zimní typ nemusí obávat kombinace ostře bílé s černou, rovněž tmavomodrá je dobrou volbou. Černá v kombinaci s jasnými chladnými barvami ženu zimního typu rozzáří, lichotivě působí geometrické tvary. Vyvarovat by se však tyto ženy měly „vybledlé“ zelené a odstínům hnědé (snad krom temně tmavě čokoládové). Pokud nejste zimní typ toužící po dramatičnosti v oblékání, pak můžete použít i pastelové barvy, tmavě modrou, výrazně zelenou, sytě růžovou či třešňově červenou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod