Také pánské ponožky podléhají módě. Záleží i na drobných detailech

 Móda 
07. ledna 2018 07:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ponožky mohou být výrazným prvkem outfitu Shutterstock
Ponožky k pánské módě neodmyslitelně patří a i když se může zdát, že jde o nenápadný kousek oblečení, někdy bývá opak pravdou. I obyčejné ponožky totiž s pánským outfitem dokáží udělat divy.

Výběr ponožek by muži rozhodně neměli podcenit. Na první pohled sice nejdou vidět, ale jakmile se pánové posadí, hned se ukáže, jakou péči svému vzezření kdo dal. A navíc nejde jen o estetickou stránku, ale i pohodlí. Kdo jednou strávil celý den v ponožkách, které se mu permanentně shrnovaly, ví, jak je to nepříjemné. A to nemluvě o tom, když se vám nohy potí v nesavém materiálu. Správné ponožky vám zkrátka zaručí měkký a svěží krok po celý den, ty špatné napak dokáží zprotivit nošení i těch nejdražších bot.

Jak ponožky nosit

Pokud nosíte pánské obleky, měli byste mít alespoň trochu ponětí o etiketě. Ta se totiž netýká jen obleku či kravat, ale také ponožek. Každý typ ponožek byl vytvořen k jinému účelu a je nevhodné elegantní oblek doplnit ponožkami na sport nebo naopak vyrazit na tenis s ponožkami, které jsou určeny ke společenskému oděvu. I boty byste měli vybírat podle konkrétní situace.

Každá ponožka má určitou délku. Měli byste vědět, že ponožky se nikdy neshrnují, naopak se je snažte mít vždy vytažené co nejvýše.

Typy ponožek

Ponožek existuje velké množství typů. Předtím, než si půjdete nějaké koupit, byste si tak měli dobře rozmyslet, k jaké příležitosti je budete využívat.

Klasické ponožky

Nejběžnější typ, který se hodí jak pro každodenní nošení k obleku, džínám, tak pro formální příležitosti. Barvy laďte ke kalhotám a volte vždy tmavší odstín. Ponožky tak opticky prodlouží nohu, potažmo celou postavu. Můžete také sladit s botami.

Sportovní ponožky

Různé sporty vyžadují různé typy ponožek. Kupujte vždy ty s přesným určením, pomohou zpevnit konkrétní části nohy a udrží chodidlo spolehlivě na svém místě po celou dobu výkonu.

Funkční ponožky

U běhu, turistiky, lyžování a dalších dlouhotrvajících aktivit se vyplatí investovat do funkčních ponožek s příměsí antibakteriálních nebo hřejivých materiálů. Skvěle funguje stříbro, v druhém případě pak merino vlna.

Bílé ponožky

Pokud nechcete svým vzhledem vyloženě šokovat, nedoporučují odborníci na pánskou módu nosit bílé ponožky k obleku ani dalším formálnějším kouskům. Skvěle se hodí ke konkrétním sportům, například k tenisu nebo basketbalu.

Nízké ponožky

Vadí vám natažená ponožka a máte tendenci ji pořád shrnovat? Řešením mohou být kotníkové „neviditelné“ ponožky. Zaručí pohodlí zejména v letních měsících. Pro formální příležitosti se ale nehodí.

Podkolenky

Jisté národy ctí tyto vysoké ponožky jako součást svých tradic. Nosí je také fotbalisté nebo snowboardisté. V kanceláři byste ale s tímto typem ponožek parádu neudělali, navíc by vám bylo po chvilce nepříjemné horko.

Nebojte se barev

I když konvenční trendy radí ladit spíše monochromaticky, současná móda velí jinak. Z ponožek se stává prostředek, pomocí něhož můžete skvěle vyjádřit svůj styl, smysl pro detail a ozvláštnit i ten nejvíce casual oblek.

Vybírejte tak, aby vám ponožky ladily s některým dalším detailem – kravatou, kapesníčkem nebo třeba prošitím u vaší aktovky. V závislosti na situaci ale volte spíše decentnější vzory.

Jde to i bez ponožek

Pokud chcete dodat svému outfitu trošku „nedbalé elegance", nechte ponožky doma. Budete působit trošku rebelsky a zároveň velmi šik.

Když už se  rozhodnete vyrazit do ulic naboso, více se zaměřte na boty. K tomuto trendu se ideálně hodí ležérní mokasíny nebo jachtařské polobotky. Bezponožkový look je však vhodný spíše pro teplejší dny, teď v zimě byste mohli nastydnout, což za to nestojí.

Nepodceňte hygienu

Mít perfektně laděný outfit je jedna věc, ale pokud nedodržíte další zásady, zejména ty hygienické, je vaše snaha o skvělý vzhled naprosto marná. Smradlavé a několik dní neprané ponožky jsou totiž opravdu velmi odpudivé.

Ponožky používejte maximálně jednou, pak je bez milosti dejte do koše na špinavé prádlo. Pamatujte si, že i za krátkou dobu se v botě vytváří mikroklima vhodné pro množení bakterií. S tím úzce souvisí správná péče o boty.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47