Velmi netradiční použití cibule. K čemu se v domácnosti hodí?

 Ostatní 
04. září 2017 09:10 / Monika Thomsonová
  3
📷
6 fotografií v galerii
Cibuli nemusíte používat pouze do jídla. V domácnosti má široké využití Shutterstock
Cibule je úžasná zelenina, která dodává správnou chuť značnému množství jídel a navíc posiluje naši imunitu. Ne nadarmo se jí říká královna kuchyně.

Tato zelenina má hlubokou historii. Již naši předkové ji uznávali a znali pozitivní účinky na celý organismus. Cibule obsahuje vodu, bílkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selen, železo, vápník, fosfor, draslík, vitamin B, C, sodík a zinek. Tento článek však nebude o vaření. Víte, že můžete použít vaši cibulku i mimo kuchyni?

5 tipů pro netradiční použití cibule

Výchova domácích mazlíčků

Výchova domácích mazlíčků je někdy opravdu obtížná. Pokud se váš pes nebo kocour ještě nenaučili, co všechno nesmí kousat, škrábat a kam všude nesmí chodit na záchod, dejte na zakázaná místa několik plátků cibule. Kočky a psi nesnášejí cibulovou vůni, takže se těmto místům napříště raději vyhnou.

První pomoc při bodnutí hmyzem

Pokud vás bodne včela, vezměte plátek cibule a přiložte ji na postižené místo. Látky obsažené v cibuli odstraňují nepříjemnou bolest. Samozřejmě, cibule nepomůže, pokud jste alergičtí na včely. V tomto případě potřebujete urychleně lékařskou pomoc.

Proti dotěrnému hmyzu

Mnoho lidí tvrdí, že pokud budete konzumovat více cibule nebo česneku, odeženete od sebe komáry a další bodavý hmyz. Pokud se nechcete cibulí ládovat, stačí, když umístíte plátky cibule na talířek na stůl, u kterého jíte či grilujete.

Rezavý nůž

Nikdy nepoužívejte na čištění rezavého nože agresivní chemické čističe nebo drátěnku. Vyzkoušejte mnohem jednodušší postup. Zapíchněte nůž do velké cibule a několikrát přejeďte po ostří. Je-li hodně rezavý, postup opakujte. Tato malá rada platí také pro příbory.

Spánek

Máte nově vymalovanou ložnici, ale vadí vám zápach malby? Pach barev může citlivým jedincům pěkně znepříjemnit noc, ale malá rada by tu opět byla. Dejte do ložnice misku s vodou a několika nakrájenými cibulemi. Za pár hodin nepříjemný pach pohltí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod