Zbavte se škytavky rychle a snadno

 Ostatní 
27. září 2017 10:13 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Přichází z nenadání a dokáže znepříjemnit na chvíli život. Shutterstock
Není snad nikdo, kdo by někdy nezažil škytavku. Společensky nevhodné škytání dokáže pokazit romantickou chvilku i návštěvu kina. Jenže, jak se jí co nejrychleji zbavit?

Pokud zrovna s někým hovoříte, máte jednání či jste ve škole a zastihne vás hlasitá škytavka, které se nemůžete zbavit, cítíte se do jisté míry trapně. Přitom se dá škytavky poměrně snadno zbavit.

Příčiny vzniku škytavky

Za vznikem škytavky může stát poměrně mnoho příčin. Jedná se zejména o tyto:

Pálení žáhy – dochází k přemíře tvorby žaludečních šťáv a jejich návratu do jícnu. Podráždění sliznice může vyvolat právě škytavku

Sycené nápoje – častou příčinou vzniku škytavky je přemíra konzumace sycených nápojů, tedy nápojů s bublinkami.

Strava – pokud do sebe rychle cpete jídlo, doslova hltáte, pak je poměrně vysoká pravděpodobnost, že dostanete škytavku. Stejně tak může být stav vyvolán také tím, že rychle za sebou pozřete horké a studené pokrmy. 

Málo tekutin – nedostatek tekutin je dalším příčinou vzniku škytavky. Proto během dne dodržujte pravidelný pitný režim.

Škytavka může být vyvolána z mnoha dalších příčin. U každého jednotlivce to může být jiný faktor.

1. Zadržení dechu

Asi nejznámější rada, kterou pravděpodobně vždy dostanete, kdykoliv na vás škytání přijde. Postup je jasný: Zadržte po hlubším nádechu a následném výdechu na nějaký čas svůj dech a opakujte, dokud škytavka nezmizí. Tento postup má však jednu trhlinu na kráse. Praxí je totiž vyzkoušeno, že to sice parádně funguje, ovšem jen u málokoho. Pokud jste mezi touto skupinkou, gratulace je zřejmě na místě.

2. Pití vody

Pokud na vás výše uvedené zadržení dechu nemá žádný efekt, budete to muset zkusit s vodou. Je třeba mít sklenici čisté, nesycené vody a vytrvale, po velmi malých douškách, vodu usrkávat a polykat.

3. Pití vody brčkem

Když nepomůže ani výše popsané vytrvalé pití malého množství vody, ještě nezoufejte. Lid vytvořil jakousi nástavbu předchozího řešení a ta už by vás té "mrchy" zbavit měla. Vemte si opět sklenici s čistou nesycenou vodou a v předklonu (hlavou dolů) vodu pijte i polykejte v této poloze. Po pár douškách se narovnejte, případně ještě jednou nebo dvakrát zopakujte. Po tomto by měl být se škytavkou ámen a pokud ne, jste škytající přeborník/ice a nezbývá, než počkat na samovolné finále.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47