Na výpary z vonných svíček byste si měli dát velký pozor

 Ostatní 
05. listopadu 2017 14:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vonné svíčky podle některých studií produkují jedy Shutterstock
Vonné svíčky lidé milují. S oblibou je zapalují v bytech, aby příjemné aroma provonělo celý pokoj. Jenže za omamnou vůní svíček se ve skutečnosti skrývá zlo! A rozhodně nejde o nějakou malichernost.

Studie potvrdily, že ingredience, které jsou potřebné k výrobě takových svíček, jsou doslova jedy. Nejnebezpečnější je například formaldehyd. Výpary, které uvolňuje, jsou zdraví škodlivé.

Pokud jdete do obchodu koupit si nějakou vonnou svíčku, dobře si přečtěte její složení. Pozornost věnujte i knotu. Ten by neměl být delší než 15 mm. Pokud začne při zapálení kouřit, co nejrychleji svíčku zhasněte.

Podle jedné americké studie jsou výpary z vonné svíčky stejně škodlivé jako kouř z cigaret. Vědci dokonce tvrdili, že v kostelech, kde hoří svíčky několik hodin, se nachází více volných radikálů než v blízkosti frekventované dálnice.

Jak vybrat "zdravou" svíčku

Každá svíčka by měla splňovat příslušné normy. Ty určují její kouřivost, požadavky na informace uvedené na obalu nebo v příbalovém letáku, ale i protipožární opatření. Svíčky by neměly mj. obsahovat takzvané látky CMR, tedy karcinogeny, mutageny a látky toxické pro reprodukci. Nezáleží jen na vosku, ale i na typu knotu.

Kvalitní svíčky poznáte například tak, že jsou označeny značkou kvality RAL. Pokud svíčku doma zapálíte, neměla by být v průvanu a pokud moc kouří, okamžitě ji zhasněte. Zajistěte také dostatečný přísun vzduchu do místnosti. Pokud je knot dlouhý, zkraťte ho na 10 až 15 mm. Nezhasínajte svíčku sfouknutím. Používejte buď zhasínadlo, nebo opatrně ponořte knot do tekutého vosku a po zhasnutí ho opět vyrovnejte. Svíčku byste také neměli nechat hořet déle než čtyři hodiny a po jejím zhasnutí je vhodné dobře vyvětrat místnost.

Parafínové svíčky

Internet je plný zpráv o tom, jak parafínové svíčky škodí. Jejich největším hříchem je, že parafín je vedlejší ropný produkt a pochází z neobnovitelných zdrojů. Nejpřísnější kritici tvrdí, že při hoření se do ovzduší kromě sazí uvolňuje i formaldehyd, toluen, benzen a oxid uhličitý.

Odborníci se ale snaží lidi uklidnit. Za běžných okolností podle nich občasné používání kvalitních parafínových svíček v místnostech nepředstavuje žádné zdravotní ohrožení. I tak ale podle nich časté používání v nevětraném prostoru, například pět plamínků v uzavřené koupelně, může představovat zvýšené riziko astmatu nebo i rakoviny plic.

Hrozba ukrytá v knotu

Svíčky s knotem, který obsahuje olovo, byste neměli kupovat. Olovo je totiž toxické. Dokonce i relativně nízké hladiny olova mohou ovlivnit zvýšený krevní tlak, způsobit poškození jater, zhoršit deprese, vyvolat podráždění, poruchy spánku, hyperaktivitu, poruchy učení nebo ztíženou koncentraci. I "zdravý" bavlněný knot však může nezdravě kouřit. Pokud se tak stane, je příliš dlouhý a měli byste ho zkrátit.

Zdravá alternativa

Pokud se mihotavého světla svíčky nechcete vzdát, ale bojíte se, že nevyberete správnou svíčku, existuje jednoduché řešení. Vyzkoušejte svíčky z včelího vosku, sójové nebo palmové. Všechny hoří déle než parafínové.

Voskové svíčky jsou obvykle světle žluté, tmavě žluté nebo světle hnědé. Pokud je v obchodě objevíte v jiné barvě, obsahují nejen vosk, ale i barviva, případně parafín. Zkontrolujte etiketu, zda výrobek má 100 procent včelího vosku. A pozor, podobně se "pančují" i sójové a palmové svíčky. I při nich si ověřte složení na etiketě – musí mít 100 procent rostlinného oleje a bezolovnatý knot.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008