Frčí nákupy bez obalu. Koupit se dá i bezobalová drogerie nebo mouka na váhu!

 Ostatní 
15. listopadu 2017 17:10 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nákupy bez obalu můžou být zábavou i pro vaše děti Shutterstock
Přibývá lidí, kteří se snaží šetřit přírodu a nosí si na nákup vlastní sáčky či lahvičky. Stále více se také daří obchodům, kde můžeme nakoupit úplně bez obalu.

Ve snaze ušetřit přírodě trochu práce s likvidací umělých sáčků a jiných plastových obalů začali mnozí obchodníci nabízet i variantu bezobalového nákupu. Začínalo se postupně: ve specializovaných obchodech se daly nakoupit různé sypké potraviny. Zejména čočka, fazole, vločky, pohanka, přidaly se těstoviny a různé druhy ořechů, pak také mouka či cukr. Ale tím to neskončilo. Každý týden se objevovalo a objevuje další zboží a hlavně další a další zákazníci.

Nakupování bez obalu je jednoduché

Jak nakupovat bez obalu? Jednoduše. Zjistíte, kde ve svém okolí najdete "bezobalový" obchůdek. Přinesete si do něj různé nádoby, třeba sklenice, látkové sáčky a pod. A pak si už můžete jen vybírat. Má to své zvláštní kouzlo. Naberete si kolik chcete čočky, nebo si načepujete požadované množství moštu. Pokud máte doma nějakého zvířecího mazlíčka, jistě už jste se setkali s možností koupit mu krmení přímo do své vlastní nádoby. Tedy naberete z velkého pytle požadované množství, necháte zvážit a zaplatíte.

 Co všechno se dá koupit bez obalu

Trend se stále rozšiřuje a přibývá věcí, které můžete koupit bez obalu. Ovocné pyré pro děti vám nabídnou ve vratné skleničce, rostlinný olej objevíte minimálně ve třech variantách, a to od dovozového olivového, až po ten náš slunečnicový či řepkový. Nabídka pečiva je rozsáhlá především díky spolupráci s menšími místními bio pekárnami.  Tam, kde to kapacita prostor dovoluje, už najdete i sezonní zeleninu a ovoce od okolních pěstitelů.

Drogerie zaznamenala také velký posun kupředu. Bez obalu seženete základní produkty jako šampony, mýdla a krémy. Vše vám nabídnou hned v několika variantách. K prášku na praní dokoupíte už i vychytávky jako bělidlo, odstraňovač skvrn nebo máchadlo. Pokud se chcete pustit do úklidu, máte možnost nakoupit čistící prostředky na koupelny, kuchyně, podlahy, a to vše přírodní bez škodlivých chemikálií.

Nákup bez obalu je zároveň výzvou i zábavou

K nákupu si navíc přibalíte i ten krásný pocit, že ochráníte planetu nejen od dalšího obalového odpadu, ale vynecháte i šílené chemické čistící prostředky, které byste normálně bez zamyšlení poslali zpět kanálem do oběhu.

Nákup bez obalu není jen o nákupu samotném, ale má daleko větší a hlubší smysl. Je o spojení lidí a nápravě chyb, které vznikaly v minulosti a nijak jme je neřešili. O domácnosti bez obalu si můžete přečíst také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod