V zimě je třeba myslet na důkladné prohřátí vašeho organismu

 Ostatní 
01. prosince 2017 08:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud špatně snášíte zimu, prohřejte se zvenku i zevnitř. Shutterstock
Vaše tělo ocení, když ho v zimě pořádně prohřejete, a to zevnitř i zvenku. Skvěle vám v tom pomohou nejen vhodné potraviny, ale také nejrůznější bylinné koupele a oleje.

Lidé ve střední Evropě jsou na mrazivé počasí podstatně více citliví než například Seveřané. Lidský organismus se s chladným počasím musí poprat a vy v tom můžete tělu výrazně pomoci.

Vliv mrazu na tělo

Aby u člověka správně fungovaly chemické procesy v tkáních, zejména mozku nebo srdci, potřebuje mít tělo stálou teplotu pouze s malými  výkyvy. V zimě proto potřebuje zvýšit výrobu vlastního tepla, které získává z energeticky bohaté potravy. Současně musí zabraňovat ztrátám tepla do okolí - proto se choulí, zmenšuje ochlazovanou plochu těla. Obecně platí, že mráz vadí víc hubeným - mají totiž méně podkožního tuku.

Aby z těla unikalo co nejméně tepla, reaguje organismus různě - nízké venkovní teploty například zužují cévy, zvyšují krevní tlak, způsobují svalový třes či zvýší tvorbu hormonu adrenalinu. V zimě se také mění složení krve, ta je kvůli rostoucí produkci krevních destiček hustší.

Pokud je člověk vystaven mrazu jen krátkodobě, není to žádný velký problém. Před dlouhodobým působením mrazu je ale rozhodně žádoucí se chránit, a to nejen tak, že se teple oblečete. Naučte se svůj organismus také pravidelně prohřívat.

Prohřívací potraviny

Zaměřte se hlavně na prohřívání těla zevnitř. K tomu vám pomohou vhodné potraviny a také nápoje. Takzvané termogenní potraviny zrychlují metabolismus  a organismus pěkně přirozeně prohřejí.

Zařaďte proto do svého jídelníčku potraviny s vysokým obsahem bílkovin a koření. Tělo prohřejete chilli, kari, zázvorem, badyánem a skořicí, ze zeleniny je vhodný pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek. Pomohou také plísňové, ovčí a kozí sýry, ovesná kaše, máslo, vejce nebo ryby.

Z tekutin na prohřátí nejlépe působí kakao a černý čaj, případně oblíbený punč, v němž využijete "prohřívací" koření. O nejoblíbenějších vánočních nápojích, které vždy spolehlivě zahřejí, jsme podrobněji psali zde. Můžete si ale připravit také horké bylinné nápoje.

Bylinná koupel

V zimě byste si měli dopřávat také horké revitalizační koupele. Tělu dodají energii a teplo, zlepší stav kůže a mnohdy zmírní i další zdravotní komplikace.

Koupel si můžete připravit z různých bylin, každá funguje trochu jinak:

  • Pampeliškový květ: obnovuje pokožku a odstraňuje zimní deprese.
  • Eukalyptus: otevírá plíce a napomáhá dýchání.
  • Strouhaný zázvor: zvyšuje průtok krve do všech částí těla.
  • Levandule: uklidňuje nervy a omlazuje pokožku.
  • Lipové květy: pomáhají v relaxaci a prohřívají tělo.
  • Tužebník jilmový: uvolňuje bolesti svalů a zlepšuje náladu.
  • Pomerančový květ: pomáhá relaxovat a snižovat krevní tlak.
  • Okvětní lístky růží: uvolňují tělo a osvěžují pokožku po dlouhém dni.
  • Rozmarýn: podporuje relaxaci, uvolňuje stres.
  • Šalvěj: zabraňuje ztuhlým, bolavým svalům po cvičení.
  • Kopřiva: podporuje oběh krve a léčí bolest kloubů.

Existují v podstatě tři různé způsoby, jak si můžete připravit svou bylinnou koupel. Hrst bylinek lze hodit přímo do vany s horkou vodou. Někdo ale dává přednost bylinkovému vývaru. Ten si připravíte předem a do vany už nalijete jen čistý výluh z bylinek. Nebudete tak muset vanu složitě čistit od zbytků bylin jako v prvním případě. Někdo si zase pro změnu koupí už připravený sáček s bylinkami do koupele a vloží ho do vany s horkou vodou.

Obklady a masáže

Organismus lze prohřát i pomocí obkladů. Příjemně prohřejí pokožku až k cévám, které se vlivem cíleného tepla opět roztáhnou do přirozeného stavu, ale uvolní také svaly, které jsou kvůli zvýšenému chladu znatelně namožené. Základem obkladů je textilie s hrubou strukturou, nejlépe bavlna nahřátá v troubě. Ideální je ji předtím namočit do slané vody a nechat uschnout nebo do ní nasypat písek. Uvolněná sůl totiž blahodárně působí na pokožku a písek zase vydrží déle nahřátý.

Skvěle tělo prohřejete také masážemi za pomoci esenciálních olejů. Z nich se při roztírání a kontaktu s kůží uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku do hloubky. Pokud je kůže poškozená mrazem, je vhodné na masáže a zábaly použít třezalkový olej. Ten také pomáhá udržet čisté a zdravé cévy. Zklidňující účinek na citlivou pokožku má i lopuchový olej. Na kožní potíže, srdce a cévy, které v zimě trpí nejvíce, je vhodný také rakytníkový olej, který navíc podporuje imunitní systém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47