Dát či nedat si novoroční předsevzetí. Jaká jsou největší úskalí?

 Ostatní 
27. prosince 2017 13:58 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Do nového roku s předsevzetím nebo bez něj? Shutterstock
Každý rok je to stejné. Mnoho lidí si dá novoroční předsevzetí, které pak nedodrží. Po roce se situace opakuje a se stejným výsledkem. Máme dobrou radu, jak se zachovat, abyste nebyli zklamaní.

V čem je konec roku problematický

Celé svátky i konec roku jsou problematické v tom, že je člověk ze všech stran obklopen různými lákadly, tradicemi, rodinnými zvyky, takže v nastalém zmatku vybočit ze zajetých kolejí je opravdu náročné. Jen si představte, že si chcete dát předsevzetí hubnout, přestat se přejídat, přestat jíst maso, přestat pít alkohol, přestat kouřit. Navíc pokud si své plány, s jakým zlozvykem zatočíte právě v následujícím roce, dáváte už pod vlivem silvestrovského alkoholu, nebude takový plán mít určitě dlouhého trvání.

Pro vážné rozhodnutí je třeba dobrá příprava

Všechna důležitá životní rozhodnutí je třeba dělat po náležité přípravě. Ta může být někdy i velmi dlouhá. Člověk je schopen rozhodnutí přestat kouřit ze dne na den. Může zcela zásadně překopat svou životosprávu. Může se vrhnout do studia jazyků. To všechno je možné, ale jen u zcela výjimečných osobností to lze bez nějaké hlubší přípravy.

Normální člověk si potřebuje probrat všechna pro a proti, zvážit celou věc a hlavně vymyslet postupy, které budou platit právě na něho samotného a které mu pomohou překonat úskalí jeho rozhodování. Určité jednání, kterého se chce zbavit, je spojeno například s konkrétní společností, s určitou situací. Je proto nezbytné danou situaci vyloučit či nahradit něčím jiným. A to není věc na rozhodnutí během chvíle.

Vybrat nejvhodnější okamžik

Období, kdy většina z nás prožívá zmatek, stres a náročnost končícího se roku, určitě není pro vážné rozhodnutí nejvhodnější. Naopak dobré může být období nemoci, dovolené, ale třeba i ztráty zaměstnání, změny školy, prostě období, které samo o sobě vede člověka k přemýšlení. Na konci roku sice bilancujeme, ale děje se to ve zmatku. Pro start vážných rozhodnutí je často třeba delšího klidu.

Pokud se vám zdá, že jste nějakému rozhodnutí blízko a nastane u vás vhodná chvíle, chyťte ji za pačesy a začněte intenzivně promýšlet detaily vašeho předsevzetí. Jak budete postupovat, když vás přepadne chuť na cigaretu. Jak to uděláte, když nebudete chtít jíst maso. Jděte do detailu. A na konci té cesty si stanovte – od té a té chvíle to bude jinak.

Když selžu

Předsevzetí daná o silvestrovské noci většinou dlouho nevydrží. Mnoho lidí je totiž ani nemyslí příliš vážně. Proto se nad jejich nesplněním člověk obvykle tolik netrápí. Na druhou stranu jsou lidé, kteří prožívají velmi negativně své selhání a trápí se nad tím. O to víc, pokud se na své rozhodnutí dobře připravovali, ale stejně se jim nepodařilo to nové do života zapracovat. Důležité je, aby člověk neztratil sebeúctu a dobré mínění o sobě samém.

Nejsem přece tak špatný, že jsem selhal ve věci, ve které se druhý ani nepokusil. Kdo po měsíci začne zase kouřit, může a má vnímat radost z toho, že vydržel celý měsíc bez cigarety. A může to vzít jako motivaci k dalšímu kroku. Analyzovat příčinu neúspěchu a při dalším pokusu se poučit z chyb. Sebeobviňování není na místě, to je jen brzdou úspěchu, který se zákonitě může dostavit. Lehce dávaná a lehce porušená novoroční předsevzetí mohou ale vést k určité laxnosti a povrchnosti. Takový postoj není pro život dobrý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod