Novoroční oslavy jsou hrozbou pro oči. Na co si dát největší pozor

 Ostatní 
30. prosince 2017 14:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oči může zranit petarda i špunt od sektu Shutterstock
V souvislosti s novoročními oslavami se nejčastěji mluví o vážných úrazech spojených s pyrotechnikou. Každoročně někdo v Česku přijde o prsty na rukou. Jenže daleko fatálnější jsou následky poranění očí. Oči jsou navíc během silvestrovských oslav jedním z nejohroženějších orgánů.

Oči může poranit nejen ohňostroj, ale také vystřelený špunt od sektu. Pokud chcete letošní oslavy přežít bez úhony, měli byste dodržet pár pravidel.

Jak bezpečně otevřít sekt

Velmi nebezpečný může být i obyčejný špunt od sektu. Při nesprávné manipulaci korek vyletí doslova jako střela a může někoho zranit. Nemluvě o tom, že šampus pak obyčejně vyteče na zem. O tom, jak se vyznat v šampaňském, jsme psali zde.

Před otevíráním je třeba sekt důkladně vychladit, korková zátka pak vyletí s daleko menší prudkostí. Podle odborníků by měl být sekt vychlazen na 5 až 7 °C.

Sekt před manipulací rozhodně neproklepávejte. Láhev je při otevírání ideální držet v úhlu 30 až 45 stupňů. Láhev uchopte za hrdlo a palcem přidržte korek i s drátěným košíčkem. Pak můžete drátěné očko uvolnit. Korek láhve uvolníte točením láhve.

Zátku směrujte vždy od sebe a všech ostatních v blízkosti. Když špunt do oka narazí přímo, může dojít i k odchlípnutí sítnice nebo posunutí oční čočky. To může v některých případech vést až ke ztrátě zraku. Pokud taková situace nastane, zakryjte oko sterilním obvazem a okamžitě vyhledejte lékaře.

Chraňte při ohňostroji své oči

Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje. Nepřibližovat se k rachejtlím však nemusí stačit. Podle průzkumů většina obětí, které utrpí poranění oka, je totiž z řad přihlížejících.

Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit. I když se samotného odpalování ohňostroje neúčastníte, je důležité dodržovat dostatečnou vzdálenost. Ideální je odstup až několika desítek metrů.

Při pozorování ohňostroje rozhodně nejsou od věci ochranné brýle. Rozžhavený popílek totiž může snadno oko popálit. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu, varují odborníci. Lidé by podle nich poranění očí rozhodně neměli podceňovat a naopak by měli včas vyhledat pomoc lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve