Nepříjemnou kocovinu lze zmírnit i pomocí vhodných potravin

 Ostatní 
01. ledna 2018 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kocovina není po novoroční oslavě nic výjimečného Shutterstock
Silvestrovská kocovina zřejmě na Nový rok potrápí nejednoho člověka. Bujaré noční oslavy a litry alkoholu dokáží s tělem udělat své. Pokud se problém týká i vás, vyzkoušejte některý z našich tipů. I podle odborníků totiž existují potraviny, které následky kocoviny dokáží přinejmenším zmírnit.

Kocovinu provázejí obvykle bolesti hlavy a žaludeční nevolnosti. Nepříjemné dozvuky oslav příchodu nového roku ale nemusejí trvat celý den, pokuste se kocovinu zmírnit pomocí vybraných potravin. A když je Nový rok, můžete si dát rovnou předsevzetí, že to příště s alkoholem nebudete přehánět. Co udělat pro to, abyste novoroční předsevzetí skutečně dodrželi, jsme psali zde.

Voda

Základem úspěchu je dostat do svého těla co nejvíce vody. Pramenitá voda dokáže naředit toxiny a ty se pak z těla snáze dostanou ven.

Hlavně nezačínejte den tím, že si uvaříte kafe. Váš organismus je totiž po proflámované noci už tak dehydrovaný alkoholem a kávou byste si jen ještě více podráždili žaludek.

Horký silný vývar

Když ani dostatečný příjem vody váš stav moc nezlepší, dopřejte si klasiku v podobě silného vývaru. Zda zvolíte hovězí, slepičí nebo kuřecí, záleží jen na vás. V případě nouze není špatný ani obyčejný vývar ze zeleniny.

Zkušení lidé si vývar připravují už den dopředu. Pokud ale nemáte možnost si polévku připravit, můžete vyzkoušet také spařený celer nebo kopr. V případě nejvyšší nouze si dopřejte alespoň bujón v kostce nebo nějakou instantní polévku a pro tento případ si ji připravte více koncentrovanou (přidejte méně vody, než je uvedeno v návodu).

Celozrnný chleba

Je obecně známé, že alkohol snižuje hladinu cukru v krvi, takže cokoli, co ji pomůže znovu zvýšit, vám také pomůže cítit se lépe. Vsaďte na pomalu spalované sacharidy, jako je plátek celozrnného toastu nebo například ovesné vločky. Jednak vás nasytí a navíc pomohou obnovit hladinu cukru v krvi. Mezi další vhodné potraviny patří například hnědá rýže, cizrna nebo sladké brambory.

Pití alkoholu ničí také vitamin B1. Doplnění zásob tohoto vitaminu vám pomůže rychleji se zotavit, a proto si pochutnejte na misce celozrnných snídaňových cereálií.

Kyselé okurky

Tento známý babský recept je prověřený už řadou let. Nemusíte si dát jen kyselé okurky, dobře fungují i zavináče, utopenci nebo jiné chuťově podobné jídlo. Pokud je vám tak špatně, že do sebe žádné jídlo nedostanete, stačí vaše tělo okyselit tekutinou.

Kouzlo kyselých láků spočívá v tom, že obsahují cukr, sůl, vodu či ocet, což po kocovině pomůže vyvážit elektrolyty.

Pokud nemáte po ruce okurky, můžete si například připravit ocet zředěný vodou do mírné kyselosti a přidat do tekutiny trochu jedlé sody. Když tento nápoj rychle vypijete, bude vám od žaludku hned lépe. Stejně dobře jako lák z okurek poslouží také citronová šťáva nebo šťáva z kyselého zelí.

Bylinkový čaj

Dobrým pomocníkem při kocovině bývají také bylinky. Například mátový čaj vám uklidní zažívání, řebříčkový čaj zase podpoří činnost vašich jater, kterým dal alkohol pořádně zabrat. Skvělý je také heřmánek, který prospěje vašemu organismu celkově.

Vyzkoušejte i čaj z čerstvého zázvoru. Na jeden hrnek stačí oloupat a nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky asi centimetrový kousek kořene zázvoru. Ten pak zalijte horkou vodou a nechte přibližně 10 minut louhovat. Neuškodí, když čaj dosladíte lžičkou medu.

Vejce

Máte chuť na vejce? Směle do toho! Je to další potravina, kerá dokáže zmírnit následky kocoviny. Vejce totiž obsahují cystein. Jde o aminokyselinu, která pomáhá pročistit játra od toxinu acetaldehydu, který způsobuje kocovinu. Cystein se vyskytuje také v mnoha dalších potravinách, včetně jogurtu, kuřecího masa, mléka, česneku či cibule.

Jakou úpravu vajec zvolíte, záleží už čistě na vás. Můžete si tak během dne připravit skvělá míchaná vajíčka nebo si na pánvi udělat výtečné volské oko.

Ovoce a zelenina

I mnoho druhů ovoce či zeleniny může v posilvestrovském stavu výrazně pomoci. Odborníci doporučují například avokádo, které obsahuje hodně draslíku, což je jedna z látek, které po konzumaci alkoholu potřebujete v těle doplnit - společně s vodou a sodíkem. Slušnou dávku draslíku doplní také porce špenátu, banány či pomeranče. Velká dávka pomerančového džusu sice může znít lákavě, ale celý pomeranč je z hlediska výživných látek vhodnější.

Oslabenému organismu je třeba dodat i glukózu. Tělo tak získá energii na boj s alkoholem. Dopřejte si proto třeba mango nebo hrst bobulového ovoce. Kocoviny vás sice úplně nezbaví, ale obsah vody v ovoci pomůže tělo hydratovat a vy se budete rozhodně cítit lépe.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008