Bolí vás po dlouhém dnu nebo po cvičení nohy? Vyzkoušejte naše tipy, jak jim ulevit

 Ostatní 
13. ledna 2018 14:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolestmi nohou nejčastěji trpí ženy Shutterstock
Stává se to naprosto každému. Po dlouhém dni v práci přijdete domů a sotva vlečete nohy za sebou. Máte je bolavé a nateklé. Stává se to nejenom těm, kteří celý den prakticky v práci stojí, což jsou kadeřnice nebo prodavačky, ale i lidem, kteří stráví svůj pracovní den za stolem. Nicméně je to nepříjemnost, která se dá řešit.

Bolestmi nohou bohužel trpí nejčastěji ženy. Mohou za to samozřejmě hormonální změny v těle. Těmto nepříjemným stavům se dá sice předejít dostatečným pohybem, zejména chůzí a vyváženou stravou. Ale přeci jen, pokud už se bolesti objeví, je určitě dobré vyzkoušet několik tipů.

Uvolňující koupele

Unaveným nožkám dopřejte koupel. Do lavoru si nalijte teplou vodu, přidejte klidně pro lepší pocit některý aromatický olej nebo epsomskou sůl. Ta totiž dokáže neutralizovat pachy, a pokud se vám nohy běžně potí, zbavíte se nepříjemného odéru. Navíc tato sůl pomáhá i při dalších bolestech. Více o epsomské soli jsme psali zde. Mějte na paměti, že teplo v těle uvolňuje všechny svaly, tedy i ty na nohou, které dostávaly celý den pořádně zabrat. Do lázně namočte nohy alespoň na 10 až 15 minut. 

Teplé a ledové zábaly

Bolavým nohám zase pomáhá střídat teplo a chlad. Napusťte si do dvou lavorů nebo mís teplou a studenou vodu. Do obou přidejte dvě lžíce octa. Vezměte ručník a nejprve ho namočte do teplé vody, vymačkejte ho a obalte jím chodidlo. Nechte působit asi pět minut. To samé udělejte se studenou vodou. Jestli vás ale bolí svaly ze cvičení, zvolte v tomto případě jenom teplé zábaly, nahřívání a masáže.

Masáž nohou

Nohy někdy mohou bolet i z nošení vysokých podpatků. Není se pak co divit, že bolí nohy hlavně podél klenby od prstů k patě. Pokud nebudete na bolest brát zřetel, mohla byste si přivodit až zánět šlach. Jestli vás nohy bolí v těchto místech, je dobré šlachy trochu promasírovat. Buď můžete sami a nebo poproste partnera. Naneste si na ruce trochu krému a nohy pak masírujte ve směru hodinových ručiček od prstů, přes patu až po kotník. Ztuhlé šlachy můžete promasírovat i obyčejným tenisovým nebo jiným míčkem, kterým si budete přejíždět nahoru a dolů po vnější straně chodidel. Podobnou masáž si můžete dopřát i s lahví se zmrzlou vodu, ale jestli máte dostatek odvahy, klidně si dopřejte i ledovou koupel v podobě ledové tříště v lavoru. Chlad bolest nejen otupí, ale navíc i pomáhá preventivně a hojivě proti zánětům.

Kružte kotníky

Bolí vás často kotníky? V tomto případě je zkuste protáhnout a rozhýbat. Tento cvik můžete klidně dělat i několikrát denně v práci. Kruťte kotníkem desetkrát na jednu stranu, pak desetkrát na druhou. Pak desetkrát ohněte nohu v kotníku, to samé opakujte s druhou nohou. Takto cvičit byste měla každý den, klidně v kanceláři v práci. Bolavé kotníky se protáhnou, při pravidelném cvičení si navíc posílíte i svaly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008