Víte, co dokáží olivy s vaším tělem? Budete překvapeni jejich účinky

 Ostatní 
30. ledna 2018 12:00 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jsou zdravější černé nebo zelené olivy? Shutterstock
Že jsou olivy zdravé, se obecně ví. Dnes jsme se podívali na to, jak jsou olivy prospěšné našemu tělu. Jejich účinky mnohé překvapí.

Olivovník se přibližně před šesti tisíci lety dostal z Asie přes Sýrii, Írán a Palestinu až do oblasti Středomoří, kde ho dnes obdivujeme v překrásných sadech.

Mytologie

V řecké mytologii figuruje už mnohem déle, protože olivy prý dala bohyně Athéna Řekům jako vzácný dar. My si myslíme, že udělala velmi dobře, protože olivy jsou úžasný plod s opravdu všestranným využitím. A jak tedy působí na lidský organismus?

Olivy a srdce

Olivy jsou opravdu skvělé pro naše zdraví a pomohou zejména kardiakům.

  • Olivy dokáží snižovat špatný cholesterol 
  • Bylo prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě denně konzumují olivový olej, jsou méně náchylní na infarkt
  • Chrání před vysokým krevním tlakem
  • Podporují dobrou cirkulaci krve v cévách
  • Mají protizánětlivé účinky

Olivy na kosti i mozek

Ukázalo se, že prospěšnost oliv se neomezuje jenom na prevenci kardiovaskulárních problémů. Díky obsahu polyfenolů, které lze nalézt také v hroznech a ve víně, dokáží olivy zabránit degeneraci kostí či zlomeninám ve starším věku a podporují činnost mozku. Mají totiž vysoký obsah vitaminu E, který zlepšuje vitalitu mozkových buněk. Jejich pravidelnou konzumací tak předcházíme chorobám, jakými jsou Alzheimer, demence a podobně. Víte, který orgán prozradí nastupující demenci?

Zelené či černé?

Největší rozdíl je samozřejmě v jejich barvě. Zelené olivy se sklízejí ještě nedozrálé a pak se speciálně upravují tak, aby se k vám dostaly v požadované kvalitě a se standardní chutí.

Dalším rozdílem je to, že zelené olivy obsahují téměř dvakrát tolik sodíku než černé olivy, což možná sami cítíte v jejich slanější chuti. Jinak jsou nutričně téměř identické. 15 gramů zelených oliv obsahuje asi 20 kalorií, zatímco stejná porce černých oliv má o 5 kalorií navíc. Vaši zdravou stravu však obohatí stejně jako kvalitní olivový olej.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47