S těmito triky už se při loupání vajec nebudete nikdy rozčilovat

 Ostatní 
06. února 2018 10:19 / Kateřina Kofroňová
  16
📷
4 fotografie v galerii
Loupání vajec může dát někdy pěkně zabrat Shutterstock
Někdy se stane, že při loupání vajec zůstane polovina bílku přilepená na skořápce, což každého právem naštve. Vajec máte najednou menší množství a pokud je krájíte třeba na chlebíčky, můžete na to kvůli potrhanému vzhledu zapomenout. Přitom loupání vajec není žádná věda!

Při loupání vajíček se jen musí dodržovat základní postup, který není radno obměňovat nebo jakkoliv ulehčovat a zrychlovat. Pokud se ho budete držet, nebudete mít už s loupáním vajec nikdy problém. A pokud vyhazujete skořápky do koše, přečtěte si, proč to nedělat.

Tajemství začíná varem

Vejce nejde jen tak uvařit. Způsob, kterým to uděláte, může mít na následné odlupování skořápky opravdu obrovský vliv. Vejce vložte do studené vody, které má být v hrnci zhruba 5 cm nad vajíčka. Kouzlo spočívá v přidání jedné lžičky jedlé sody, která při vaření zvyšuje pH bílku, a ten se následně méně lepí na skořápku. Uvědomte si také to, že čím čerstvější vejce, tím hůře se loupají.

Prudké schlazení

Jakmile vejce uvaříte, slijte z nich vodu a do hrnce místo ní napusťte co nejstudenější. Když přidáte i několik kostek ledu, uděláte jedině dobře. Ledová voda totiž vajíčko uvnitř smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem. Skořápku poté oloupete mnohem jednodušeji.

Vajíčka poválejte

Až budou vajíčka dostatečně vychlazená, vyndejte je z vody a osušte. Na každém konci skořápku naťukněte o tvrdou podložku, a poté na vejce položte celou dlaň a válejte jej jako těsto na vánočku – dopředu a dozadu po podložce. Sílu zvolte takovou, abyste vejce nerozmáčkli, ale současně slyšeli zřetelné křupání a na skořápce se začaly objevovat praskliny. Poté vejce ponořte do misky s vodou a skořápku oloupejte – sama z vejce téměř sklouzne.

Třeste s nimi v nádobě

Dalším způsobem je uvařená a vychladlá vejce vložit do nádoby, na kterou dobře padne víko či poklice. Pak už jen nádobou několikrát pořádně zatřeste. Když pak poklici odklopíte, skořápky budou rozbité a jednoduše je z vajíček opláchnete vodou. Vyžaduje to však praxi, abyste vajíčka při třesení nepoškodili.

Vyloupněte je lžící

I tento postup vyžaduje praxi, ale není na něm nic těžkého. Dodržujte stejný postup – vejce uvařte se sodou, zchlaďte a otřete. Poté vezměte do ruky lžící a několikrát s ní poklepejte na širší konec vejce. Tímto rozbijete skořápku a prorazíte vzduchovou bublinu. Pak už jen vsuňte lžící mezi skořápku a vejce, pootočte a celé vejce by se vám mělo podařit vyloupnout ven. Podobným způsobem jste možná někdy vyloupávali avokádo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod