Život podle Dánů: „hygge“ aneb jak být doma šťastný

 Ostatní 
25. února 2018 12:00 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Nohy nahoru a hrnek teplého čaje do ruky - to je hygge Shutterstock
Shon, nervy, neustálý úklid a do toho hádky s partnerem? To je přesný opak „hygge“. Tenhle šťastný způsob života učí celý svět žít Dánové, z jejichž země pojem pochází.

„Hygge“ tedy znamená zaplnit si domov pohodlím, pozitivními emocemi a odpočinkem. Pomáhat nám k tomu můžou svíčky, které Dánové milují, nebo třeba příjemná hudba. A pozor, můžeme si tak vylepšit i otravný den v práci – stačí si jen uklidit pracovní stůl, pustit poklidný podkres a zapálit voňavou svíčku. V takovém prostředí se i vaše hlava zklidní a tělu bude dobře. Jak přežít zimu a naladit se na jaro, vám poradíme zde.

Žít na pohodu

Co vlastně znamená slovo „hygge“ (čti hükke)? Je to nepřeložitelný výraz, kterému v češtině odpovídá nejvíc pojem „na pohodu“ a v angličtině „chill“. Dánové tento způsob života praktikují dlouhá léta a výsledky jsou vidět.

Ne nadarmo jsou označováni za nejšťastnější národ na světě a mají dokonce Institut pro výzkum štěstí se sídlem v Kodani, který je zaměřený na životní pohodu, spokojenost a kvalitu života a jehož pracovníci zkoumají příčiny a důsledky lidského štěstí a pracují na zlepšení života lidí ve všech končinách.

Možná vám to zní bláznivě, ale za zkoušku nic nedáte. Zima je navíc pro „hygge“ ideální období. Takže až dnes přijdete domů, šup do teplých ponožek, horký čaj do ruky, zapalte svíčku a pusťte si oblíbené písničky. Vše můžete završit oblíbenou pochoutkou nebo čtením knížky. Například knihy Hygge – Prostě šťastný způsob života od Meika Wikinga, ředitele zmiňovaného institutu štěstí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008