Jak se stát šťastnou bytostí? Máme pro vás tipy, se kterými se vám to povede

 Ostatní 
05. března 2018 13:05 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Každý prožíváme období štěstí i smutku, vědomě ale můžeme štěstí pomáhat Shutterstock
Jsou lidé, kterým osud nepřeje, ale oni se cítí šťastní. A jsou jiní, kteří mají všeho dost, ale žijí zoufalé životy. Co dělat, abychom patřili k těm šťastnějším? Máme zajímavé odpovědi.

V jednom starém českém filmu se o štěstí mluví jako o malé zlaté mušce. Důvod je jistě ten, že se štěstí objevuje nečekaně a krátce. Přesto existuje početná skupina lidí, kteří prožívají se štěstím celý život. Není v tom ale nic kouzelného a neopakovatelného. Stačí se jen držet některých zásad a budete určitě šťastnější.

Vytvořené štěstí

Pojem vytvořené štěstí zavedl do současné psychologie Dan Gilbert. Je vysvětlením toho, jak to se štěstím bývá. Náš mozek má totiž jednu úžasnou vlastnost – umí přetavit i negativní zážitky na něco, z čeho umíme žít. Stává se tak, že prožitek, který je v době své aktuálnosti naprosto nepříjemný a zdrcující, je s odstupem času nahlížen jako něco, co nás posunulo v životě dál.

Například rozchod s partnerem je s odstupem času hodnocen jako nový začátek, který nás posunul o značný kus dopředu. Úmrtí v rodině bývá také po roce či více letech hodnoceno jako sice bolestná vzpomínka, ale s možností si uvědomit mnohé důležité souvislosti. Existují lidé, kteří nemají mnoho majetku, ale přesto sami sebe považují za bohaté a spokojené. Nespravedlivě věznění často vnímají svou zkušenost z vězení jako obohacující.

Přirozené štěstí

Pojem přirozeného štěstí je s pojmem štěstí vytvořeného komplementární. Přirozené štěstí je zkrátka to, které vás potká jako ona pověstná zlatá muška. Přirozené štěstí je, když uspějete u zkoušky, když potkáte milého a úžasného člověka, když vyhrajete v loterii. Přirozené štěstí ale vzniká i při mnoha zdánlivě obyčejných činnostech. Při sledování krásné přírody, při dobrodružné výpravě, při jakémkoli zdaru, se kterým jsme ani původně nepočítali.

Metody, jak mít více štěstí

Z toho, co bylo výše popsáno, je patrné, že existuje řada způsobů, jak své štěstí umocnit, jak být více šťastnými lidmi. Vždycky půjde o kombinaci přirozeného a vytvořeného štěstí, přičemž právě to vytvořené lze navyšovat. To máme zcela v našich rukách. A tomu přirozenému můžeme trochu pomáhat. Budeme se tedy ve výsledku pohybovat na hranici mezi vytvořeným a přirozeným štěstím. V následujících odstavcích vám navrhneme některé momenty, ve kterých se můžete posunout dál a prožívat mnohem víc štěstí než doposud.

Zaměstnání

Prožíváme konjunkturu, práce je dost. To je vhodná chvíle nad tím, abychom zjistili, jestli je naše práce opravdu tou, která nás baví. Není nic horšího, než když musíte každý den chodit do práce, kde se cítíte zoufalí, kde nemáte s kým promluvit, kde se vám nedaří. Jestliže máte pocit, že by vám prospěla změna v této oblasti, klidně ji udělejte. Nevrhejte se do ní bezhlavě. Sežeňte si nejprve nové místo, a pak dejte výpověď na starém. Jediným argumentem nesmí být ani výdělek. Jsou lidé, kteří půjdou rádi vědomě s platem dolů, ale získají třeba čas na své koníčky, na vnoučata, na děti. Ještě lepší samozřejmě je, když získáte více času i peněz. I takové „štěstí“ vás může v některých případech potkat.

Partnerský život

Může se stát, že žijete v dlouhodobě neuspokojivém partnerském vztahu. Zkuste si rozklíčovat, v čem je problém a začněte ho řešit. Někdy pomůže rozhovor s tím druhým. Jindy je třeba partnerská terapie, jindy je to zralé na rozchod. Ačkoliv jde o hluboký zářez do života, v některých případech není jiné cesty. Život s partnerem, který je závislý na drogách či alkoholu není dlouhodobě možný. Někdy je důvodem k rozchodu i jiná hodnotová orientace a další složky, které pro vás už nejsou dál přijatelné.

Opravdově žijte

Někteří lidé jsou nastaveni tak, že za základ svého života považují to, co prožívají doma. Dokud je tu rodina, zdá se být všechno v pořádku. I na tomto poli je co zlepšovat. Inspiraci můžete najít třeba i v článku zde. Bohužel po čase, kdy na nás přestanou být děti závislé, se projeví problém tohoto nastavení života. Objeví se prázdnota, pocity nespokojenosti, samoty. Oč lepší je, když se člověk umí pustit do různých aktivit, které znamenají kontakt s druhými lidmi. Mnohdy to není ani o penězích.

Existuje řada činností, které jsou tu bezplatně k dispozici. Pořádají se různé výlety, prohlídky měst, akce v klubech, kavárnách, kulturních střediscích. Mnohde je dnes vstup dobrovolný. Při všelijakých kulturních akcích bývá zcela zdarma doprovodný program na náměstích. Stačí se jen zvednout a jít. Odborníci se shodují v tom, že sociální kontakty jsou pro pocit štěstí rozhodující. Nezapomínejte na pohyb. Endorfiny, které tak vyplavíte nejsou nadarmo nazývány hormony štěstí.

Neprožívejte ztráty tragicky

Během života utrpíme různé ztráty. Ztráta partnera, ztráta zaměstnání. Ztráta prestiže, krásy. Je toho hodně, co ztratíme. Nastavme se ale na to, co získáváme. Nahlížejme sami na sebe tak, že s každou přibývající vráskou nabýváme větší moudrost. Přetavme i velké ztráty na zisk něčeho, co posunuje náš život kupředu. Nenechme se momentálním pocitem neštěstí zničit. Znovu a znovu zkoušejme jít svému štěstí naproti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod