Chcete jíst zdravé jídlo plné proteinů? Dopřejte si hmyz

 Ostatní 
09. března 2018 13:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato pochoutka už pomalu proniká i do našich koutů republiky Shutterstock
Červi v polévce, švábi v guláši? Že to do jídla nepatří? Opak je pravdou. Entomofágie, tedy využití hmyzu coby potraviny, se stává v posledních letech velice oblíbenou. A podle některých výzkumů je to jídlo třetího tisíciletí, navíc velmi zdravé.

Hmyz je běžně pojídán ve všech obydlených světadílech kromě Evropy a Severní Ameriky. Západní civilizace se stále ještě nad pojídáním červů, larev či brouků ošklíbá. Nicméně i v těchto zemích už si hmyz našel své příznivce a začíná být obzvláštňující delikatesou. Pro chudé země znamená je to především snadný, dostupný, levný a také zdravý zdroj bílkovin.

Surovina budoucnosti

Hmyz je považován za surovinu třetího tisíciletí. Populace rapidně roste a zátěž na naši zemi je tak enormní, že může hrozit potravinový kolaps. Aby se stále rostoucí populace uživila, nebude zřejmě jiné cesty, než přestat na svých zahradách likvidovat housenky a kobylky a pustit se do nich. Navíc podle odhadů každý z nás sní asi 500 gramů hmyzu za rok, ať už v ovoci, zelenině, marmeládách nebo džusech. 

Proteinové jídlo

Hmyz vyniká vysokým obsahem vápníku a kvalitních proteinů, které tvoří až 80 procent. Na rozdíl od jiných živočichů netvoří žádný odpad, je možno konzumovat jej celý. Množství tuku se liší druh od druhu. Některý má vyšší množství tuku, jiný zase téměř nulový, takže může být ideální potravinou do diety. Z hlediska složení tuku se jedná převážně o prospěšné nenasycené omega 3 mastné kyseliny. Odborníci toto spektrum mastných kyselin přirovnávají k rybám. Obsah sacharidů v hmyzu je zanedbatelný. Hmyz je bohatý na vitamíny A, C, D, E a vitamíny skupiny B. Stejně tak jsou velice zdravým jídlem šneci. Více na toto téma jsme psali zde

Jak se vaří hmyz

Většina druhů hmyzu se dá vařit, péct nebo smažit. Připravují se na sladko, na slano, přidávají do palačinek, obalují v karamelu. Samozřejmě, že ne všechny druhy hmyzu jsou ale jedlé.

Nejčastější druhy hmyzu konzumovaného v ČR

  • cvrček domácí
  • saranče stěhovavé
  • potemník moučný a potemník brazilský (larvy)
  • švábi

Chutná jako oříšek nebo kuřecí

Chuťově je hmyz tedy velmi podobný například krabímu masu a ve srovnání s korýši je cenově přijatelnější. Například mouční červi jsou přirovnáváni chuťově k celozrnnému chlebu, mravenci jako oříšky, vroubenky jako sladká tykev, cvrčci a sarančata mají zase velice jemnou chuť. Věděli jste, že hmyz patří do stejného kmene živočichů jako humři, krabi a krevety? Podobnost s korýši má však jednu nevýhodu, a to tu, že hmyz nesmí konzumovat osoby s alergií na mořské plody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008