Chcete jezdit ekologicky? Máme pro vás několik dobrých nápadů

 Ostatní 
20. března 2018 09:37 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I při jízdě automobilem můžeme mít na mysli přírodu Shutterstock
Všichni víme, že používání osobních aut není právě ten nejekologičtější způsob dopravy. Elektromobily jsou zatím stále raritou, ale i ony spotřebovávají energii a pokud není ze sluníčka, nedá se o ekologickém způsobu pohonu mluvit. Jak přesto jezdit více ekologicky? Máme několik dobrých nápadů.

Na ekologičnosti jízdy automobilu se podílí několik různých faktorů, které stojí za to mít na mysli. A všechny máme zcela ve svých rukách, takže je opravdu dobré o nich vědět. O dalších možnostech, jak se chovat více ekologicky se dočtete v článku zde.

Výběr automobilu

Už při výběru automobilu bychom měli uvažovat o tom, zda vůz bude méně znečišťovat životní prostředí. Každé auto má udanou jednak spotřebu, ale také emise. Zajímejte se o tyto parametry. Ostatně většinou se to vyplatí i vaší peněžence. Menší emise jdou ruku v ruce s menší spotřebou, takže nakonec ušetříte dvakrát. V současné době vzniká jakási hysterie kolem dieselových motorů. Pravdou je, že moderní naftové motory mají emise obvykle nižší než ty benzinové. Jde tedy jen o vaše rozhodnutí a navíc díky nervozitě v zahraničí můžete i velmi slušný automobil na naftu pořídit levně.

Výběr pneumatik

Pneumatiky se podílejí na spotřebě, neboť mají různý valivý odpor. Zimní pneumatiky mívají vyšší spotřebu než letní, takže je dobré včas přezout. Ale i v rámci pneumatik pro dané roční období existují velké rozdíly. Čím kvalitnější pneumatika, tím obvykle nižší spotřeby jste schopni dosáhnout.

Styl jízdy

To, jak těžkou nebo lehkou máte nohu na plynu, rozhoduje zásadním způsobem o spotřebě a tedy emisích vašeho automobilu. Rozdíl může být klidně až několik litrů, což pozná jak vaše peněženka, tak příroda. Přitom ani nejde o to jezdit extrémně pomalu. Spíš jde o styl akcelerace, o předvídání situace a určitou citlivost při stisku plynového pedálu. Rozhodně se nevyplatí jezdit systémem brzda plyn. A rozhodně není za všech okolností třeba držet stejnou rychlost. Pokud jedete do kopce, klidně nechte auto trochu zpomalit, úspory paliva budou značné.

Technický stav

Základem nízké spotřeby a emisí je dobrý technický stav automobilu. Toho dosáhnete pravidelným servisem a samozřejmě i výměnou určitých dílů. Mezi ekologické vymoženosti moderních aut patří různé filtry pevných částic a další zařízení, která se podílejí na emisích. Je vhodné je včas vyměnit, pokud automobil začne vykazovat nižší výkon a zvýšenou spotřebu. Zanesený filtr pevných částic není tedy žádnou ekologickou výhrou. A jezdit bez filtru je ještě horší a naštěstí je to již i postižitelné.

Kvalitní palivo

Používejte kvalitní palivo. Nemusí jít přímo o prémiové řady, ale určitě se vyplatí tankovat na ověřených čerpacích stanicích, kde není v palivu žádná nežádoucí příměs, která by jednak mohla poškodit váš motor, ale také by vedla ke zvýšení emisí automobilu.

Další tipy

Ekologické chování v souvislosti s automobilem souvisí i s jeho údržbou. Dnes se naštěstí oleje obvykle mění v servisu. Jestliže si ho měníte doma, nechte vyjetý olej ekologicky zlikvidovat. Pokud umýváte automobil mimo myčku, používejte buď jen čistou vodu, nebo přípravek, který je ekologický. Také se snažte jezdit ve více obsazeném autě, případně vždy zvažte, zda není možné některé jízdy nahradit chůzí, jízdou na kole či využitím veřejné dopravy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008