Chcete být v životě šťastní? Máme pro vás tipy, jak toho skutečně docílíte

 Ostatní 
27. dubna 2018 11:07 / Gabriela Opltová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každý potřebuje k pocitu štěstí něco jiného Shutterstock
Jak být šťastný? Podle řeckého filozofa Epikúrose je štěstí nepřítomnost strastí. Podle nejnovějších psychologických výzkumů je štěstí něco, co máme zakódované v sobě a nedokážeme to nijak ovlivnit.

Pocit štěstí vyvolává u každého něco jiného. Některým stačí teplo domova a rodina, jiní potřebují ke štěstí hmotné věci, někdo musí k pocitu vlastního štěstí pomáhat druhým. Jak tedy být šťastný? 

Co na štěstí říkají vědci?

„Nikdy jsem neměla na nic štěstí," nebo: „Štěstí mě stále obchází." Věty, které každý řekl už mnohokrát v životě. Podle vědců to není pravda. Nové výzkumy potvrdily, že skoro 60% štěstí máme zakódované v DNA. Objevené byly zatím pouze tři úseky DNA, které mají přímý vztah ke štěstí a na jeho plném projevu se údajně podílí i množství dalších genů. Nejdůležitějším genem je FAAH, který má stejný vliv na organismus jako THC z marihuany. Tedy posiluje pozitivní vjemy a tlumí bolest.

Poněkuď překvapivé jsou výzkumy v souvislosti s rodičovstvím. Ačkoliv rodičovství je štěstím a smyslem života mnoha lidí výzkumy paradoxně potvrzují, že bezdětné páry jsou šťastnější než partneři s dětmi. Na odpověď proč to tak je si budeme muset ještě počkat.

Kde se lidé cítí nejšťastněji?

Část ze štěstí v našem životě, které můžeme ovlivnit, je prostředí ve kterém se nacházíme. K pozitivním místům patří pobyt na čerstvém vzduchu a v otevřeném prostoru. Naopak, pobyt v uzavřených budovách nám pocit štěstí odebírá. Víte, kde se lidé cítí nejšťastněji? Podle studií jednoznačné v pobřežních oblastech, na horách a v lesích.

Podle jiných průzkumů, jsou lidé šťastnější při teplotě 13,9 ° C. Mimo teploty a prostředí, hraje důležitou roli na cestě ke štěstí i pohyb. Pohybem se uvolňují endorfiny, známé jako hormony štěstí. Na jejich vyplavení vám bohatě postačí delší procházka, nemusíte se hned vrhat do posilovny. Víte, že líní lidé jsou až dvakrát smutnější než ti, kteří se hýbou pravidelně? O tom, co s vaším tělem udělá malá procházka, jsme psali v našem jiném článku.

Pozitivní nákaza

Nedávno odhalené poznatky tvrdí, že štěstí je nakažlivé. Pokud máte kamaráda, který je šťastný, máte šanci být o 25% šťastnější i vy. Šťastný kamarád vašeho kamaráda vám může zvýšit štěstí až o 15% a další kamarád dvou předchozích kamarádů vám je může zvednout až o 10%. Pokud byste chtěli být denně obklopeni lidmi, kteří vás budou nabíjet štěstím, pak se prý máte přestěhovat na sever. Obyvatelé Dánska, Švédska a ostatních severských zemí mají nejvíce FAAH genu. Vyhnout byste se naopak měli například Hong Kongu či Iráku.

Dá se štěstí koupit?

S pozitivní nákazou souvisí i další poznatek. Lidé, kteří pomáhají druhým, jsou až o 16% šťastnější. Zajímavostí je že štěstí si na rozdíl od lásky nebo zdraví, můžete koupit. Pokud si koupíte něco, co vás potěší a podíváte se na to za měsíc, či za rok, vždy si vzpomenete na radost, kterou jste měli při koupi. To by vám mělo zaručit dlouhotrvající štěstí, nebo to může být majákem naděje ve smutných dnech.

Jak být šťastní?

Co z výše uvedených řádek vyplývá? Pokud chcete být šťastní, obklopte se šťastnými lidmi, choďte na procházky do lesa, pomáhejte druhým a jednou za čas se obdarujte nějakou drobností, která vás bude dobíjet pozitivní energií, když to budete potřebovat. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve