Vyznáte se v platebních kartách? Na co si dát pozor a co nesmíte opravdu nikdy udělat?

 Ostatní 
30. dubna 2018 08:10 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mezi platebními kartami není na první pohled žádný rozdíl Pixabay
Téměř každý má v peněžence platební kartu. Odlišnosti mezi různými druhy platebních karet mnoho lidí ani nevnímá. Dokonce více než polovina Čechů ale nezná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. A to i přesto, že při nesprávném pochopeni rozdílu mohou hrozit finanční obtíže.

Mezi debetní a kreditní kartou není na pohled žádný rozdíl. Je to stejný kousek plastu s logem banky a karetní asociace a dalšími prvky. Vzhledem ale jejich podobnost končí. Jejich fungování je úplně jiné. Jaký je tedy rozdíl mezi kreditkou a debetní kartou?

Co je debetní karta?

Jedná se o kartu, kterou dostáváte ve své bance ke svému bankovnímu účtu. Můžete s ní platit v obchodech či vybírat z bankomatu a to až do výše částky, kterou máte na účtu. Pokud máte na účtu 1 000 korun, tak debetní kartou nákup za 1 500 korun nezaplatíte a u pokladny si prožijete horké chvilky.

Pracujete se svými penězi

Debetní karta pracuje s vašimi penězi. 

Co je kreditní karta?

Kreditní kartu vám vydá jakákoliv banka, aniž by bylo potřeba u ní mít běžný účet. Banka vám prostřednictvím kreditní karty půjčuje své peníze a to do výše limitu, který je na kartě nastaven.

Pracujete s penězi banky

Kreditní karta pracuje s penězi vydavatelské banky. Pokud platíte kreditkou, tak vaše peníze leží v bance a vy utrácíte místo svých peněz peníze banky, která kartu vydala. Pokud ovšem nesplatíte peníze v bezúročném období, naskočí vám poměrně vysoký úrok blížící se obvykle 30 %.

Kreditní karty zpravidla nabízí široký systém bonusů a slev. Speciální benefity v podobě vrácení peněz, sbírání prémiových bodů, leteckých mílí, nezanedbatelné slevy u obchodních partnerů. Kreditní karta po svém majiteli vyžaduje opravdovou sebekázeň, aby nepodlehl všem možným nabídkám. Kdy začít s dětmi mluvit o hodnotách peněz a kdy jim pořídit první pokladničku? Více jsme psali v jiném článku.

Co nesmíte nikdy udělat?

Nikdy, opravdu nikdy, nevybírejte kreditní kartou peníze z bankomatu. Jednak je výběr z bankomatu zpoplatněn opravdu vysokým poplatkem, který je většinou kalkulován tak, že i za výběr malé částky zaplatíte okolo 100 Kč. A hlavně je vybraná částka okamžitě úročena, na rozdíl od platby kreditní kartou přímo v obchodě, kde platí tzv. bezúročné období. 

Rada na závěr

Pokud chcete chytře používat kreditní kartu, musíte pochopit její princip. Nemůžete ji používat úplně stejně, jako běžnou kartu ke svému osobnímu účtu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47